ȘAHUL VA FI PREDAT ÎN ȘCOLI - “Victoria e o stare de spirit!”

Distribuie pe:

Șahul va fi predat în școli ca materie opțională din anul școlar următor. La proiectul pilot vor participa, în primă fază, peste 50.000 de elevi din clasele primare.

Peste 3.000 de învățători vor fi instruiți, până în septembrie, de antrenori profesioniști, pentru a pregăti copiii care aleg sportul minții.

Antrenorii unei academii de șah din București pregătesc anual 800 de copii, care vor să facă șah de performanță. Părinții plătesc de la 200 de lei, lunar, pentru antrenamentele copiilor, fiindcă în prea puține școli din România elevii beneficiază de astfel de cursuri.

Alexandru Oțetea, președintele Academiei de Șah: “Copiii vin la noi de la vârsta de patru ani și rămân aici până când se lasă de șah, cum s-ar spune. Avem copii și la 70 de ani. Ei vin o dată, de două, trei ori pe săptămână, depinde de nivelul lor și de dorința de a progresa. Avem campioni naționali, avem campioni europeni. Șahul a fost întotdeauna un sport popular în România, doar că nu a fost întotdeauna susținut de către Guvern”.

Mai mulți copii din România vor fi inițiați în acest sport începând din septembrie, când materia va fi introdusă oficial la opționale.

Vlad Ardeleanu, președintele Federației de Șah: “Elementul de noutate pe care-l aducem astăzi e faptul că pentru prima oară vorbim de o curriculă de educație prin șah, aprobată de Ministerul Educației, care va da posibilitatea cadrelor didactice să facă acest curs de formare”.

Manager de proiect: “Cadrele didactice își puneau problema dacă ele pot să predea acest opțional, în condițiile în care nu au mai jucat șah până în momentul respectiv. Pas cu pas, începând cu jocuri logice pe table de șah, vor învăța tot ce au nevoie să știe, pentru a utiliza șahul că instrument în educație”.

Vlad Ardeleanu, președintele Federației de Șah: “Vorbim nu doar de avantaje de accelerare a cogniției, a calculului matematic, al logicii. Aș vrea să punctez avantaje de dezvoltare a personalității copilului. Trăim într-o lume a vitezei, a lipsei de atenție, una din problemele principale a copiilor e faptul că avem probleme de concentrare. Datorită social media, trebuie să scrollezi în permanență, șahul e un antidot puternic pentru acest fenomen. Șahul îți dă o anumită rigoare, are o limită de reguli, iar în subconștientul copiilor se instalează această înțelegere a faptului că sunt reguli pe care nu le pot încălca”.

Introducerea șahului chiar ca materie obligatorie de studiu în școli este și pe lista de priorități a Parlamentului European, încă din 2011. În 37 de țări din lume, șahul este predat în școli ca materie principală. (Știrile ProTV)

Lasă un comentariu