Europa: A fost a doua cea mai călduroasă iarnă din istoria măsurătorilor

Distribuie pe:

Actualul sezon hibernal din Europa a ocupat locul al doilea în clasamentul celor mai călduroase ierni din istoria măsurătorilor meteorologice, au anunțat miercuri oamenii de știință europeni, în contextul în care schimbările climatice continuă să se intensifice, informează Reuters.

În Europa, temperatura medie înregistrată în intervalul decembrie 2022 - februarie 2023 a fost cu 1,4 grade Celsius peste temperatura medie înregistrată între 1991 și 2020 în sezonul hibernal din emisfera nordică, potrivit datelor publicate de Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S), lansat de UE.

Acest rezultat plasează actualul sezon rece pe locul al doilea în clasamentul celor mai călduroase ierni din Europa din istoria măsurătorilor meteorologice, fiind depășit doar de iarna din sezonul 2019-2020.

Europa s-a confruntat recent cu un val sever de căldură la sfârșitul lunii decembrie și începutul lunii ianuarie, când temperaturi record au fost înregistrate în multe țări europene, din Franța și până în Ungaria, obligând numeroase stațiuni de schi să se închidă din cauza lipsei de zăpadă.

Comisia Europeană a anunțat pe 2 ianuarie că sute de recorduri de temperatură au fost doborâte pe tot continentul, inclusiv în localitatea elvețiană Altdorf, unde a fost înregistrată valoarea de 19,2 grade Celsius, care a spulberat vechiul record, ce data din anul 1864.

Potrivit C3S, temperaturile au fost deosebit de ridicate în estul Europei și în regiunile nordice ale țărilor aflate în nordul Europei. În timp ce, în general, temperaturile din Europa au depășit valorile normale, anumite regiuni au înregistrat totuși valori sub cele medii, inclusiv în zone din Rusia și din Groenlanda.

Oamenii de știință spun că iernile din Europa devin mai călduroase ca rezultat al creșterii temperaturilor globale, un fenomen cauzat de schimbările climatice provocate de activitățile umane.

Iarna neobișnuit de blândă a oferit un scurt moment de ușurare guvernelor care se confruntau cu creșterea prețurilor la gaze naturale după ce Rusia și-a redus livrările de combustibili către Europa anul trecut, întrucât temperaturile mai ridicate au micșorat cererea de gaze pentru încălzirea locuințelor în multe țări europene.

Însă temperaturile ridicate generează riscuri pentru animalele sălbatice și pentru agricultură. Creșterea temperaturii în timpul iernii poate să facă plantele să înceapă un nou ciclu de creștere și să le determine pe animale să iasă prematur din hibernare, făcându-le vulnerabile în fața riscului de deces provocat de perioadele tardive de îngheț.

Lasă un comentariu