Gabriel Toncean: România, punct de reper în culturism și fitness la nivel mondial

Distribuie pe:

Președintele Federației Române de Culturism și Fitness (FRCF), Gabriel Toncean, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că în cei 10 ani care s-au scurs de la alegerea sa în fruntea acestei federații, România a început să fie recunoscută la nivel mondial și prin culturism și fitness, devenind campioană europeană pentru prima oară în istorie. “S-au împlinit 10 ani de când am fost ales în funcția de președinte, o funcție care m-a onorat, m-a responsabilizat și cred că am și performat în tot acest timp (...) Au fost 10 ani minunați la cârma Federației Române de Culturism și Fitness, au fost 10 ani în care am reușit să construim o echipă, am reușit să obținem rezultate și, cel mai important, a reușit ca România să devină un punct de reper al sportului nostru la nivel mondial. Vârful performanței noastre ca organizație a fost în anul 2022, când, în premieră, am ieșit campioni europeni”, a declarat Gabriel Toncean, citat de Agerpres.

Peste 600 de medalii aduse în țară

Președintele FRCF, care este și director executiv al Federației Internaționale de Fitness și Culturism (IFBB), președinte al Federației Balcanice și vicepreședinte la nivelul forului european, a arătat că în perioada 2013-2022, sportivii români au obținut 205 medalii de aur la campionate mondiale (59), europene (43) și balcanice (103), 183 de medalii de argint și 160 de medalii de bronz.

“Din punctul meu de vedere este o cifră impresionantă. Aproape 600 de medalii aduse României în 10 ani. Aceeași federație pe care am preluat-o, cu un buget de 48.000 lei pe an, din care să ne descurcăm, să ne organizăm competițiile, să plătim salariile angajaților la federație, să plătim serviciile de care beneficiam la acel moment (...) Îmi aduc aminte cu nostalgie și cu tristețe, totodată, plecarea la primul Campionat European, din 2013, având funcția de președinte, în care ne-am întâlnit la aeroport cu sportivii lotului național, care erau foarte puțini la număr. Fiecare venea în costumele care le avea acasă, veneau în haine de blugi, în geci de piele. Deci acela a fost momentul în care am preluat federația. Iată că am reușit, astăzi, după atâția ani, ca Federația Română să fie recunoscută la nivel mondial, inclusiv prin comportament, prin etică și cel mai mult prin rezultate”, a afirmat Toncean.

El a mai spus că, datorită echipei pe care a avut-o în spate, a reușit să fie primul român care a devenit președintele Federației Balcanice, ulterior vicepreședinte al Federației Europene de Culturism și Fitness, iar mai nou director executiv al Federației Internaționale.

Toncean: România nu e doar campioană la fitness, ci și la obezitate infantilă”

“Cred că este o situație îngrijorătoare faptul că nu suntem campioni doar la fitness, din păcate suntem campioni și la obezitate infantilă. Trag un semnal de alarmă, în primul rând către părinți, pentru că știm cu toții că părinții reprezintă exemplul și direcția pe care trebuie să le aibă copilul, dar mai ales trag un semnal de alarmă către decidenți, care ar trebui să ia serios în considerare faptul că în acest moment în România copiii au doar o oră de educație fizică pe săptămână. Este strigător la cer când suntem medaliați cu bronz la obezitate infantilă, iar noi, încet-încet, scoatem orele de educație fizică din programa școlară, considerând că este suficient. De-a lungul timpului s-a dovedit că sportul este cel mai bun medicament al vieții. Suntem cu toții conștienți că se promovează foarte mult medicamentele, farmaciile și casele de pariuri”, a declarat Gabriel Toncean.

Președintele FRCF susține că ar fi timpul ca în România să fie promovat un stil de viață sănătos, produsele românești, valorile românești și că “va veni timpul când ne vom bucura de ceea ce cultivăm”.

Lasă un comentariu