22 martie – Ziua Mondială a Apei 2023 “Fiecare dintre noi putem aduce schimbarea de care natura și lumea au nevoie”

Distribuie pe:

Interviu cu ing. Cosmin POP, directorul Administrației Bazinale de Apă Mureș

Motto: “Dacă există magie pe această planetă, este conținută în apă”.

(Loren Eiseley)

- Astăzi marcăm Ziua Mondială a Apei. Care este tema activităților organizate anul acesta?

- Ziua Mondială a Apei celebrează apa și crește gradul de conștientizare a celor 2,2 miliarde de oameni care trăiesc fără acces la apă potabilă. Este vorba despre acțiuni pentru a aborda criza globală a apei și atingerea obiectivului 6 de dezvoltare durabilă: apă și canalizare pentru toți până în 2030. Anul 2023 abordează o temă de interes: “Să accelerăm schimbarea!” este completat și nuanțat prin unul mai detailat: “Fă schimbarea pe care tu ți-ai dori să o vezi în lume! Fiecare picătură/gest contează!”. Mesajul general al temei din acest an este că explorarea, protejarea și utilizarea durabilă a apelor va fi esențială pentru supraviețuirea și adaptarea la schimbările climatice și pentru satisfacerea nevoilor unei populații în creștere.

- Cum putem influența schimbarea?

- Civilizații de-a rândul s-au născut, au trăit și au murit de-a lungul apelor. Conviețuirea cu apele era parte integrantă și firească a mediului lor natural de viață. Dezvoltarea socio-umană, explozia urbană și demografică și, în special, evoluția fantastică a tehnologiei, l-au îndepărtat, din păcate, pe om de natură și de mediul în care a fost creat. Această străveche comuniune dintre om și apă s-a deteriorat, iar neglijarea mediului natural conduce la dezechilibre manifestate prin fenomene extreme, inundații și secete. Este imperios necesar ca omul modern să înțeleagă importanța vitală a apei și să revină la relația sa tradițională cu apa și, în general, cu mediul înconjurător.

Fiecare dintre noi putem aduce schimbarea de care natura și lumea au nevoie. Mai mult, orice gest de economisire a apei sau de protecție a ei este o schimbare pe care o putem face în stilul nostru de viață.

Aici intervine în mod evident și rolul nostru, al specialiștilor din “Apele Române”, care gospodăresc această resursă fără de care nu ar putea exista viață pe pământ. Din acest punct de vedere, și nu numai, rolul nostru și al activității noastre a fost și este unul cheie pentru dezvoltarea durabilă, unitară și integrată a resurselor de apă, dar și pentru creșterea standardului de viață.

Pentru a avea apă - în toate sensurile - trebuie să colaborăm, să ne schimbăm, să ne gândim și la cei ce vor trăi aici după noi.

- Cum marcați Ziua Mondială a Apei?

- Administrația Bazinală de Apă Mureș celebrează această zi împreună cu partenerii și colaboratorii noștri (administrații publice județene și locale, instituții publice, beneficiari ai serviciilor de gospodărire a apelor, unități de învățământ, organizații non-guvernamentale, asociații cetățenești), prin acțiuni și activități multiple în întregul bazin hidrografic al râului Mureș și al afluenților acestuia. Ședința festivă a Comitetului de Bazin Mureș - Expoziție de pictură și afișe (postere), Ture cu caiacul organizate pe Canalul Morii din municipiul Reghin, Am promovat și încurajat voluntariatul, iar împreună cu Penitenciarul Tg. Mureș am igienizat (salubrizat, curățat) malurile și cursul pârâului Pocloș, din municipiul Tg. Mureș, pe o lungime de 2 km, Acțiune de donare de sânge “Apa este viață!”, vizite în scop educativ și ecologic la sediul SGA Mureș, simpozioane, igienizări...

EXPOZIȚIE DE PICTURĂ ȘI AFIȘE (POSTERE)

Ieri, 21 martie, la sediul Administrației Bazinale de Apă Mureș, a avut loc vernisajul expoziție de pictură și afișe (postere). “Pentru copii este o provocare și, în același timp, o descoperire a posibilităților artistice pe care le implică studiul de peisaj sau interpretarea apei în general și putem realiza o gamă largă de lucrări cu exprimare stilistică diferită, cu tehnici și metode vizuale destul de complexe și elaborate. Sper să vă bucurați de acest spectacol de culoare și de atmosfera în care fiecare lucrare vă invită și îi felicit pe elevi!”, spunea prof. CĂPRIȚĂ Petru, Liceul Vocațional de Artă din Târgu Mureș.

În cadrul manifestării “Cvartetul Mezzo4te”, compus din Teodora Todoran - vioara 1, Diana Ioniță - vioara 2, Thomas Muste - violă, Carina Săbădean - violoncel, a interpretat Partea 2 și 3 din Divertismentul în RE major de W.A. Mozart și Tango “Por una Cabeza”, de Carlos Gardel.

Evenimentul, derulat în colaborare cu Liceul Vocațional de Artă Târgu Mureș, a fost parte a Programului activităților inițiate de ABA Mureș pentru celebrarea Zilei Mondiale a Apei.

ACȚIUNI EDUCATIVE

Astăzi, 22 martie, în parteneriat cu Primăria Reghin, are loc o oră de lectură în grup, cu participarea elevilor: Colegiul “Petru Maior”, Grup Școlar “Lucian Blaga” și Liceul Tehnologic “Ioan Bojor”.

Până în 26 martie se vor desfășura simpozioane în colaborare cu: Școala Gimnazială Ideciu de Jos, Grădinița cu program normal nr. 3 și Școala Gimnazială nr. 2, Colegiul “Petru Maior”, Grup Școlar “Lucian Blaga” și Liceul Tennologic “Ioan Bojor” din Reghin, Colegiul Silvic Gurghiu - gimnaziu, Școala Gimnazială Solovăstru.

La sediul Primăriei Sighișoara, SGA Mureș, în colaborare cu instituția gazdă, va prezenta, tot astăzi, materiale educative.

Ziua Mondială a Apei se va marca și prin organizarea unor vizite în scop educativ și ecologic la sediul SGA Mureș - Baraj de Priză 1 (barajul vechi) și Priza de apă nr. 2 (barajul nou), pentru elevii din învățământul preșcolar, primar și gimnazial. Acestea vor avea loc până la sfârșitul lunii martie, cu participarea a aproximativ 400 de elevi și preșcolari de la Școala Gimnazială “Romulus Guga”, Grădinița cu PP nr. 16, Școala Gimnazială “dr. Bernády Gyõrgy” , Școala Gimnazială “Friedrich Schiller”, Școala Gimnazială “Serafim Duicu” din Tg.Mureș, Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș și Școala Gimnazială din Fântânele.

Letiția Bota

Lasă un comentariu