SUA: Statul Idahoo autorizează plutonul de execuție pentru condamnații la moarte

Distribuie pe:

Condamnații la moarte din Idaho, un stat din vestul SUA, ar putea fi uciși de un pluton de execuție dacă injecția letală nu este posibilă, potrivit unei legi adoptate luni de parlamentul local, notează AFP.

Aprobat cu 24 de voturi pentru și 11 împotrivă de Senatul acestui stat conservator, textul urmează să fie ratificat de guvernator.

Idaho ar deveni astfel al cincilea stat american care a aprobat această metodă de execuție, după Utah, Oklahoma, Mississippi și Carolina de Sud, potrivit organizației Death Penalty Information Center.

Din 1976 și sfârșitul unui scurt moratoriu asupra pedepsei cu moartea în Statele Unite, doi bărbați și o femeie au fost executați astfel - toți în Utah (vest) -, ultima execuție fiind în 2010.

Statele americane care aplică pedeapsa cu moartea întâmpină cele mai mari dificultăți în procurarea substanțelor necesare unei injecții letale, din cauza opoziției companiilor farmaceutice care nu vor să fie asociate cu pedeapsa capitală.

Moartea în fața plutonului de execuție ar putea avea loc în Idaho numai în cazul în care injecția letală este imposibilă.

Asociația pentru apărarea libertăților civile ACLU a denunțat adoptarea legii drept “îngrozitoare”, considerând-o “arhaică”.

“Un pluton de execuție este deosebit de înfiorător (...), astfel de execuții lasă cicatrici durabile tuturor celor implicați”, a declarat ACLU Idaho într-un comunicat.

Persoanele ucise de plutonul de execuție “sunt, după toate probabilitățile, supuse la niveluri extreme de durere și tortură”, a adăugat organizația, citând experți. (Agerpres)

Lasă un comentariu