Demers pentru neuitare

Distribuie pe:

La Sediul Societății Cultural - Patriotice “Avram Iancu”, filiala Mureș, a fost omagiat, în cursul acestei săptămâni, poetul, publicistul, omul politic Lazăr Ladariu, născut la 25 martie 1939, în Idicel Sat, și trecut la cele veșnice în 1 ianuarie 2019, fiind așezat pentru odihnă veșnică sub streașina Bisericii de lemn din Municipiul Târgu Mureș, alături de soția Steluța, profesor de Limba română. Dincolo de cuvinte, Lazăr Lădariu a fost un exemplu de patriot, de jurnalist ancorat în realitățile cotidiene, cinstit și neiertător cu impostorii, un model de urmat pentru tinerii jurnaliști. Demersul de neuitare a fost susținut de câțiva prieteni: dr. Valentin Marica, critic literar de excepție în viața culturală a Transilvaniei, poet și publicist, care a recenzat 20 de apariții editoriale; profesor Dimitrie Poptămaș, seniorul criticilor literari, fost director la Biblioteca Județeană Mureș, un fin cunoscător al vieții și operei lui Lazăr Lădariu; profesor Petru Nemeș, Președintele Societății “Alexandru Papiu Ilarian”; preot Vasile Bota, ucenic în nobila meserie de jurnalist a domnului Lazăr Lădariu; Marius Moldovan, vicepreședinte, Societatea Cultural-Patriotică “Avram Iancu”, filiala Mureș.

Dr. Valentin Marica a ținut o excelentă pledoarie privind imaginea poetului gârbovit de singurătate, a omului cristic, care dăltuiește frumosul prin cuvinte, atunci când caută adevărul între bine și rău, imaginea noii dimineți, a timpului trăit. Publicistica scriitorului Lazăr Lădariu a fost scrisă cu nerv în prezentarea firescului de lângă noi, calitate demonstrată de fidelitatea cititorilor, care așteptau cu nerăbdare apariția editorialelor despre adevăr și demnitate națională. Domnul Valentin Marica propune editarea unei antologii a operei lui Lazăr Lădariu, pentru ca aceasta să fie cunoscută de elevii și studenții mureșeni. Profesorul Dimitrie Poptămaș a evocat aspecte din copilăria, din anii de școală, din studenție, parcursul profesional, cu accent deosebit pe activitatea politică, domeniul în care se considera naționalist și patriot. Preotul Vasile Bota a prezentat aspecte inedite din viața omului Lazăr Lădariu privind dragostea sa pentru animale, manifestată în numărul mare de câini abandonați pe care îi îngrijea în petecul de rai, o mică grădină pe care o deținea în vârf de deal, deasupra orașului, unde se refugia în căutarea singurătății. A rostit și rugăciunea “Dumnezeul Duhurilor...” pentru odihna sufletului vrednicului de pomenire, Lazăr Lădariu.

Tânărul Marius Moldovan a prezentat un film documentar despre activitatea politicianului Lazăr Lădariu.

Dr. ing. Mihai Tomșa, membru al Asociației Cultural - Patriotice “Avram Iancu”, filiala Mureș, a propus președintelui Societății, demararea demersurilor pe lângă Primăria din Târgu-Mureș de acordare a numelui Lazăr Lădariu unei străzi din Târgu Mureș, și să se intervină la Inspectoratul Școlar Județean Mureș și la Primăria din Comuna Brâncovenești pentru a acorda numele Lazăr Lădariu unității școlare din Idicel Sat, iar conducerea cotidianului Cuvântul liber să așeze o placă comemorativă la intrarea în sediul clădirii de pe Strada Gh. Doja nr. 9 din Târgu-Mureș.

Sunt doar câteva dintre demersurile pentru amintirea și cinstirea memoriei omului, poetului, publicistului Lazăr Lădariu.

V.B.B. Foto: IOSIF TRIF

Lasă un comentariu