Convingeri toxice care afectează grav relația de cuplu

Distribuie pe:

Psihoterapeutul Florin Amariei, citat de clickpentrufemei.ro, dezvăluie motivele pentru care unele convingeri toxice pot să afecteze grav, până la distrugere, relația de cuplu.

“Viața cuplurilor s-a schimbat de-a lungul timpului, redefinind de fiecare dată normele. Dacă în urmă cu 50 de ani era general acceptată ideea că bărbații sunt cei care au serviciu, iar femeile lucrează în gospodărie, având grijă de casă și de copii, în prezent, lucrurile stau cu totul altfel”, afirmă specialistul, prezentând și câteva dintre aceste convingeri distrugătoare.

Bărbatul cu banii, femeia cu casa

O astfel de convingere heteronormativă (care stabilește reguli clare pentru bărbați și femei) vine din copilărie. Fetelor le este insuflată ideea că ele trebuie să se mărite, să aibă copii, să fie cuminți și liniștite, să știe să gătească... Băieților li se interzice să plângă sau să se plângă și li se spune să învețe ca să ajungă să câștige bani suficienți pentru a întreține o familie.

Dacă ajungi la maturitate fiind convins de aceste lucruri, tinzi să judeci persoana iubită după ele. Însă, în loc să ne supunem partenerii la astfel de prejudecăți, mai bine îi iubim pentru ceea ce sunt, nu după ceea ce fac.

Bărbatul trebuie să fie mai în vârstă decât femeia

Unele cercetări arată că, într-un cuplu, diferența de vârstă tinde să fie de aproximativ trei ani, cu bărbatul mai în vârstă decât femeia, ceea ce face ca acel cuplu să fie mai solid. Însă, fiecare cuplu este unic, deci judecățile la adresa celor din jur nu își au rostul.

În lume există cupluri de toate felurile, care funcționează excelent, indiferent de faptul că poate femeia este mai în vârstă și bărbatul mai tânăr sau că diferența de vârstă între ei este mai mare decât media.

Trebuie să fie și el la fel ca mine

Fiecare persoană ajunge unde este urmându-și tiparul personal. Poate tu, ca femeie singură, obișnuiai să speli vasele imediat după ce mâncai. Poate că partenerul pe care îl ai acum preferă să se odihnească o jumătate de oră și apoi să spele vasele. Faptul că nu acționează la fel ca tine nu este un motiv de dispută.

Dacă vrei ca partenerul tău să fie sută la sută ca tine, mai bine te desparți și trăiești doar cu tine. Dar dacă îl iubești cu adevărat, vei face tot posibilul să îl lași să fie liber, cu pasiunile, valorile și comportamentele lui. Acest lucru trebuie să fie valabil din ambele sensuri, adică și el să procedeze la fel în ceea ce te privește.

Dacă nu e gelos, înseamnă că nu mă iubește

Gelozia nu este niciodată echivalentul iubirii. Dacă unul dintre parteneri sau ambii sunt geloși, relația este deja una toxică. E bine de știut că gelozia este un semn de nesiguranță personală și, chiar dacă inițial e posibil să ți se pară un semn de iubire, în realitate nu este. Mai ales că nu știi niciodată în ce se poate transforma această gelozie (agresivitate verbală sau fizică, interdicții de diverse naturi etc).

Bătaia e ruptă din rai

Nu de puține ori se spune despre o femeie că a fost agresată de partener pentru că “și-o cere”. Cu alte cuvinte, nu partenerul este vinovat că a lovit-o, ci sigur ea a făcut ceva prin care “și-a meritat soarta”. Multe persoane (majorItatea femei) tind să rămână în relații abuzive din varii motive, însă violența domestică nu face bine nimănui.

Dacă ai impresia că este acceptabil ca partenerul să te lovească, e bine să știi că acesta nu este un comportament normal. Psihologii spun că este posibil ca un om violent să se schimbe, însă este nevoie ca el să își dorească acest lucru și să depună eforturi pentru a realiza transformarea. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu