Comisia Europeană: Locul vițelului este lângă mama-vacă

Distribuie pe:

Reglementările privind creșterea vițeilor s-ar putea modifica în viitorul apropiat: vițeii vor trebui ținuți împreună cu mama lor, cel puțin o zi, sau chiar mai mult, fiind interzisă plasarea lor în țarcuri individuale. În orice caz, aceasta este ceea ce recomandă EFSA, notează AFP, preluată de presa internațională.

Pentru a promova bunăstarea vițeilor după naștere, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a recomandat miercuri, printr-un aviz de specialitate, ca vițeii să fie ținuți ci în contact cu mamele lor, cel puțin o zi după naștere.

În timp ce UE se pregătește să își revizuiască legislația privind bunăstarea animalelor în a doua jumătate a anului 2023, Comisia Europeană a cerut EFSA “să întocmească un aviz independent privind bunăstarea vițeilor” și să evalueze riscurile la care sunt expuși aceștia în fermele de profil.

În avizul emis, oamenii de știință afirmă că vițeii care au un “contact limitat” cu mamele lor (de care sunt adesea separați la naștere) “suferă frecvent de stres, izolare și probleme de alăptare”.

“Animalele tinere trebuie ținute împreună cu mamele lor cel puțin o zi, deși se recomandă un contact mai lung”, pentru a promova bunăstarea atât a vițeilor, cât și a vacilor, spun cercetătorii. Ei recomandă, apoi, repartizarea animalelor tinere în grupuri mici, de la doi până la șapte viței, cu evitarea folosirii țarcurilor individuale”.

Până acum, adăpostirea vițeilor în țarcuri individuale era interzisă numai în regim ecologic /bio.

Adăpostirea vițeilor în țarcuri individuale este “o practică majoritară” pentru vițeii în vârstă de până la opt săptămâni, au sesizat unele ong-uri de profil. Această practică a fost pusă în aplicare pentru a preveni transmiterea bolilor, dar provoacă “suferință totală” animalelor tinere.

Or, vițeii “au nevoie de spațiu suficient pentru a se odihni și a se juca” și ar trebui să aibă așternut confortabil, atrage atenția EFSA, care recomandă o suprafață de aproximativ 20 de metri pătrați per cap de vițel.

De asemenea, la două săptămâni de la naștere, se recomandă mărirea treptată a aportului de fibre în regimul alimentar, prin alimente precum fânul, cu aproximativ un kilogram pe zi, “pentru a promova ruminația și a acoperi necesarul de fier”. Aceste animale au adesea “o dietă deficitară, pentru a permite cărnii să fie albă”, explică reprezentanții societății civile, opinând că aceste noi recomandări “au transmis un semnal puternic” Comisiei Europene și țărilor membre.

EFSA a emis deja avize privind bunăstarea porcilor, găinilor și găinilor ouătoare, precum și asupra condițiilor de transport pentru animalele de crescătorie. “Oamenii noștri de știință finalizează, de asemenea, munca de evaluare a bunăstării vacilor de lapte, rațelor, gâștelor și prepelițelor”, spun reprezentanții EFSA, potrivit site-ului francez web-agri.fr.

... Te întrebi, totuși, ca tot omul: cum se face că, pe vremea când nu era atâta bunăstare, pe cap de vită furajată, și vițelul nu se zbenguia pe 20 mp, prețul laptelui nu creștea, precum Făt-Frumos, de la ugerul Joianei până la dozatorul de tablă!

Recomandăm, prin urmare, ca “evaluarea bunăstării vacilor de lapte” să se încheie cât mai grabnic, altminteri, consumatorii din UE vor da buzna în țarcurile individuale, uitându-se, cu jind, cum se îndoapă vițeii cu lapte de la mamele lor... Rațele, gâștele și prepelițele mai pot aștepta, că, oricum, până le fugărești prin ogradă, să le prinzi și să le evaluezi bunăstarea, termină vaca de alăptat și Comisia Europeană de rumegat...

... Na, păi, ce să mai și zici? Treabă multă pe la Bruxelles... (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu