Chișinău - Legea privind modificarea sintagmei “limba moldovenească”, atacată la Curtea Constituțională

Distribuie pe:

Marți, 28 martie, deputații Partidului Socialiștilor din Republica Moldova au depus o sesizare la Curtea Constituțională privind constituționalitatea modificării articolului cu privire la limbă, informează Noi.md. Acțiunea vine, după ce Parlamentul Republicii Moldova a decis modificarea sintagmei “limba moldovenească” în “limba română” în toată legislația țării, inclusiv în Constituție.

Deputatul socialist Vlad Bătrîncea consideră că modificarea făcută de Parlament este o încălcare gravă, pentru că decizia privind schimbarea limbii trebuie să aparțină strict poporului Republicii Moldova: “Considerăm că Constituția Republicii Moldova spune clar cum poate fi modificată legea supremă. Această procedură trebuie realizată prin votul a 1/3 din deputați și confirmată prin votul a 2/3 din deputați. Și, la sigur, în ceea ce ține de denumirea limbii, de modificarea Constituției, urmează a fi întrebați cetățenii Republicii Moldova, la un referendum. Decizia privind numirea limbii, redenumirea limbii de stat, aparține întregului popor”, a declarat Vlad Bătrîncea, potrivit sursei citate. În opinia deputatului, dacă Curtea Constituțională nu va opri “aceste practici voluntariste de modificări tehnice ale Constituției, Guvernarea ar putea schimba mai multe prevederi, inclusiv și neutralitatea”, lucru, care potrivit lui Bătrîncea, “s-ar putea solda cu consecințe neplăcute în viitor”.

Legea privind înlocuirea sintagmei “limba moldovenească” cu sintagma “română” în toate legile și alte acte normative, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova, a stârnit un val de critici în societate. Unii juriști califică acțiunea drept neconstituțională.

Legea, după cum era de așteptat, a stârnit și indignarea Kremlinului, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharova, anunțând că, potrivit “logicii istorice”, limba română ar trebui numită “moldovenească”.

Pe de altă parte, conform unei teze intens vehiculate în unele cercuri de la Chișinău, moldovenii sunt privați de propria limbă “cu ajutorul Occidentului și al șantajului activ din partea României”. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu