Târgu Mureș: Consiliul Național Secuiesc anunță, de pe acum, marșul de anul viitor

Distribuie pe:

Anunțul oficial privind organizarea comemorării și a marșului de Ziua Libertății Secuiești de anul viitor a fost deja înregistrat, luni, 26 martie, la Primăria Târgu Mureș, de către Consiliul Național Secuiesc (CNS).

Organizatorii își fundamentează demersul pe faptul că, “12 ani nu au fost suficienți pentru respectarea drepturilor civile și a legilor în abordarea evenimentului din 10 martie”. De aceea, CNS consideră că este obligat să ofere fiecărei autorități posibilitatea de a-și exprima poziția. Potrivit organizației, notificarea timpurie le oferă organizatorilor și suficient timp “pentru o eventuală acțiune în justiție”.

CNS amintește că Jandarmeria Română “a avut nevoie de trei luni de reflecție pentru a trage concluzia - greșită - că evenimentul era interzis prin lege”.

Aceștia susțin că și Primăria Târgu Mureș, după trei luni, a trimis documentul prin care ia cunoștință despre eveniment, în timp ce procesul verbal al comisiei de autorizare, nici până în această zi nu a fost trimis organizatorilor.

“Angajații ambelor instituții sunt plătiți din impozitele cetățenilor și, învățând din consecințe, vom informa opinia publică despre ritmul activității lor și în ce măsură se conformează legilor”, se arată în documentul CNS. Contravenția impusă lui Balázs Izsák, președintele CNS, pentru organizarea evenimentului din acest an, a pus, de fapt, în pericol statul de drept în România, consideră Consiliul Național Secuiesc.

Jandarmeria Română l-a amendat pe Balázs Izsák cu 1.000 de lei pentru organizarea marșului de Ziua Libertății Secuiești. În procesul verbal privind acest caz, Jandarmeria a descris marșul de la Târgu Mureș ca fiind șovin și periculos pentru securitatea națională a României.

CNS a anunțat că președintele său nu va plăti amenda și că va lansa proceduri legale pentru anularea acesteia, notează MTI. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu