Idei de activități potrivite pentru vârstnici

Distribuie pe:

“Nu ne oprim din joacă atunci când îmbătrânim, ci îmbătrânim atunci când încetăm să ne mai jucăm.” - George Bernard Shaw

Există foarte multe activități potrivite pentru vârstnici pe care aceștia le pot practica pentru a-i ajuta să aibă mereu o stare de bine. Acestea sunt benefice atât psihicului, cât și stării de sănătate.

Auzim frecvent în jurul nostru afirmații precum: “Sunt prea bătrân pentru așa ceva”, iar dacă ai o persoană vârstnică în jurul tău, știi deja cât e greu să o convingi să facă diverse activități.

De aceea, prin acest articol încercăm să demontăm astfel de stigmate vechi, să îți arătăm cât e de benefic să practici activități recreative la bătrânețe și de asemenea, cum să convingi pe cineva drag să se implice în astfel de activități, chiar dacă are o vârstă înaintată.

Idei de activități potrivite pentru vârstnici

Plimbările în aer liber/ excursiile

Se recomandă plimbările în aer liber, fie pe jos, fie cu bicicleta și chiar și în scaunul cu rotile. Indiferent cât de frig ar fi afară, cu o îmbrăcăminte potrivită și atenție la picioare, o astfel de activitate va limpezi mintea și plămânii.

Înotul

Îmbunătățește sistemul imunitar, pune în mișcare organele interne, ajută la întărirea tuturor grupelor de mușchi, îmbunătățește mobilitatea și dezvoltă plămânii.

De asemenea, este sportul care arde cele mai multe calorii.

Deși ajunși la o anumită vârstă, nu toți știu să înoate. Însă nu este un lucru care ar trebui să îi oprească. Câteva accesorii gonflabile vor fi de folos pentru a-i ajuta să stea la suprafață și să își miște picioarele și mâinile în voie.

Jocuri de societate

Menținerea legăturii cu alți oameni nu poate fi decât un lucru benefic, care reduce sentimentul de singurătate.

Jocurile de societate, precum șah, table, remi, cărți de joc, puzzle, se îmbină perfect cu o seară de socializare plăcută și relaxată.

Cititul

Avantajul cititului este că putem trăi mai multe vieți în cadrul uneia singure, trecând pe rând prin pielea fiecărui personaj fictiv. 

Ne ajută să devenim mai inteligenți, capacitatea noastră de focalizare și atenția cresc, memoria se îmbunătățește, vocabularul devine mai bogat și ne scapă de plictiseală.

Cititul reduce stresul mai mult decât oricare altă activitate. Șase minute petrecute lecturând ceva plăcut reduc stresul cu 68%, fiind astfel mai eficient decât muzica, o cană de ceai sau mersul pe jos.

Rezolvarea de rebusuri și integrame

Principalul avantaj al acestei activități este, fără doar și poate, punerea creierului în mișcare. Rebusurile și integramele sunt și foarte sănătoase pentru creier, prin urmare, scad riscul de Alzheimer și Parkinson.

Este un mijloc foarte eficient anti-stres și anti-gândire negativă și este un obicei mult mai sănătos decât statul în fața televizorului.

Muzică și dans

Muzica și dansul, spunem noi, vin la pachet. Te poți bucura de muzică fie stând jos, fie mișcându-ți corpul pe șlagărele tinereții tale.

Avantajul este că muzica este foarte versatilă, genurile sunt nenumărate și poți alege ce să asculți în funcție de propriile gusturi. Aceste două activități pot readuce la suprafață vechi emoții și trăiri sau pot stârni altele noi.

Gătitul

Precis nu știai faptul că poate reprezenta o terapie. Psihologii susțin că prepararea mâncării te ajută să fii mai creativ și să te concentrezi mai bine.

Un studiu afirmă că oamenii care gătesc sunt mai veseli, prin urmare, terapeuții recomandă cursurile de gătit împotriva depresiei, des întâlnită odată cu înaintarea în vârstă.

Îngrijirea unui animal de companie

Se numește PET THERAPY și are beneficii extraordinare pentru o persoană de vârsta a treia.

În primul rând, conexiunea cu un animal de companie determină secreția de oxitocină, hormon al fericirii, denumit și hormon al legăturilor sociale și al încrederii.

Cei care au grijă de cel puțin un animal de companie au mai multă energie, se simt mai motivați și plini de vitalitate.

Din punct de vedere medical, protejează sănătatea cardiovasculară, deoarece se modifică anumiți parametri fizici, cum ar fi presiunea sanguină și pulsul. Acționează foarte bine și pe sănătatea mintală, deoarece contribuie la stimularea funcțiilor cognitive.

Sunt reduse și episoadele depresive, în caz că există, deoarece sunt reduse stările anxioase și este o metodă excelentă de a alunga singurătatea.

(Sursa: https://casa-fabian.ro)

1 comentariu

  1. Fuzzy 4 aprilie, 2023 at 08:31 Răspunde

    Citatul lui George Bernard Shaw ar trebui sa ne reaminteasca ca, desi ne imbatranim cu anii, mai important decat asta e sa fim mereu activi si sa ne bucuram de viata in fiecare clipa. E important sa renuntam la stigmatele legate de varsta si sa incepem sa privim asta ca pe o alta cariera plina de aventura si explorare!

Lasă un comentariu