1 aprilie - iua Internațională a Păsărilor

Distribuie pe:

Ornitologii, dar și iubitorii de natură și păsări, sărbătoresc, la 1 aprilie, Ziua internațională a păsărilor, marcând reîntoarcerea înaripatelor din zonele unde au iernat. Totodată, evenimentul (instituit printr-o Convenție internațională semnată la Paris în 1950) are ca scop conștientizarea nevoii de a proteja păsările prin ocrotirea habitatelor lor, fiind marcat în cadrul programului UNESCO, sub titulatura “Omul și biosfera”.

Una dintre cele mai timpurii măsuri de protecție a păsărilor a fost luată în timpul domniei lui Henric al VIII-lea, în Anglia. În 1534 a fost emis un act care susținea “viața păsărilor sălbatice” prin protejarea ouălor de stârci, lopătari sau dropii. (sursa - azm.gov.ro)

La noi în țară, această zi a fost sărbătorită în perioada interbelică, mai ales în școli: elevii, coordonați de profesorul de științe naturale, instalau cuiburile artificiale pe care le construiseră pentru păsări în timpul iernii. După cel de-Al Doilea Război Mondial și instaurarea comunismului, sărbătoarea a fost dată uitării, notează sursa citată.

Având în vedere că unele specii de păsări care în trecut erau dependente de un anumit tip de habitat au dispărut, iar altele au încercat să se adapteze la medii noi de viață profund modificate sau la unele nou create de om, Societatea Ornitologică Română (SOR), fondată în 1990, sub patronajul Academiei Române, a depus eforturi în vederea readucerii acestei zile dedicate păsărilor în actualitate: în martie 1994, Ministerul Învățământului și Științei, în urma solicitărilor din partea SOR, și-a declarat acordul pentru organizarea în școli a Zilei păsărilor, în fiecare an, la 1 aprilie.

În această zi, Societatea Ornitologică Română organizează și coordonează diverse evenimente pentru a trage un semnal de alarmă în privința dispariției speciilor de păsări de pe teritoriul țării noastre.

Reamintim, cu acest prilej, că, la 8 martie, Asociația “Grupul Milvus” din Târgu Mureș, organizație neguvernamentală dedicată protecției păsărilor și naturii, a pornit ambele camere web de la Dumbrăvioara, iubitorii berzelor având posibilitatea de a studia, “live”, viața acestor frumoase înaripate. Ileana Sandu

Lasă un comentariu