Pentru că nu s-a prezentat nimeni la procedura de urgență privind atribuirea directă a colectării gunoiului menajer pentru Zona 2 organizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Mureș, începând de astăzi, 4 aprilie, deșeurile vor rămâne necolectate. Din Zona 2 fac parte 19 UAT-uri: municipiul Târgu Mureș, orașul Miercurea Nirajului și comunele: Band, Bereni, Corunca, Cristești, Eremitu, Ernei, Glodeni, Gornești, Hodoșa, Livezeni, Mădăraș, Măgherani, Pănet, Sâncraiu de Mureș, Sângeorgiu de Mureș, Sântana de Mureș și Vărgata. Compania de salubritate Brantner Veres SA avea obligația de a mai opera 90 de zile în Zona 2, după rezilierea contractului de către ADI Ecolect. Termenul de 90 de zile se îndeplinește astăzi, iar compania a notificat ADI Ecolect că nu mai dorește prestarea serviciului de astăzi încolo.
Mai mulți primari din Zona 2 au transmis cetățenilor din localitățile lor faptul că procedura de atribuire directă a colectării deșeurilor va fi reluată după ce ADI Ecolect Mureș va modifica caietul de sarcini.
Vineri, în ședința Adunării Generale a Acționarilor a Adi Ecolect Mureș s-a decis modificarea caietului de sarcini. Asociația a transmis, în aceeași zi, către primăriile din Zona 2 modificările astfel că pot fi convocate, “de îndată”, consiliile locale care trebuie să aprobe documentația modificată. În modelul proiectului de hotărâre de consiliu local trimis de asociația Ecolect Mureș celor 19 localități sunt relevate și modificările pentru atribuirea directă a colectării. Astfel, prin noul caiet de sarcini, nu se va mai solicita cash-flow-ul (fluxul de numerar pe o perioadă de timp - n.r.) din partea operatorului, vor fi acceptate și autovehicule tip Euro 4 în loc de Euro 6, pentru achiziția containerelor se va acorda o perioadă de grație de 90 de zile pentru prezentarea acestora, iar pentru sacii de gunoi, operatorul va trebui să facă dovada achiziționării acestora pentru o perioadă de doar 2 luni.
Petru Ionuț Budian, primarul comunei Sâncraiu de Mureș, a scris pe pagina sa de Facebook că “sperăm ca procedura de licitație să se reia cât mai rapid, iar în urma finalizării acesteia să avem un nou operator care să realizeze serviciile la standardele dorite de noi, toți”.
Ieri dimineață, Consiliul Local Cristești s-a întrunit în ședință extraordinară, convocată de îndată, pentru a aproba noul caiet de sarcini. De asemenea, Consiliul Local Târgu Mureș s-a întrunit ieri în ședință de urgență și a aprobat noile modificări. Și în celelalte UAT-uri din Zona 2 au avut și vor avea loc ședințe de consiliu local de urgență pe această temă.
Conform unor surse din administrația publică locală, trebuie să ne așteptăm la minim 10 zile până ce o nouă companie ar începe să opereze în Târgu Mureș și restul localităților din Zona 2.
(foto arhivă)
Dragoș Bardoși