“O glumă proastă”: Rusia preia frâiele Consiliului de Securitate al ONU, spre indignarea Ucrainei

Distribuie pe:

La finele săptămânii trecute, Rusia și-a asumat președinția Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, chiar dacă invazia sa în Ucraina continuă să escaladeze.

Ultima dată când Moscova a prezidat organismul însărcinat cu “menținerea păcii și securității internaționale” a fost februarie 2022, luna în care a invadat Ucraina.

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, va prelua din nou președinția rotativă pentru luna aprilie, o situație pe care ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a numit-o “o glumă proastă”.

“Sincer vorbind, nu vă puteți imagina o glumă mai proastă pentru Ziua Păcălelilor. Țara care a încălcat sistematic toate regulile fundamentale ale securității internaționale prezidează un organism a cărui unică misiune este să protejeze securitatea internațională”, a declarat Kuleba la un eveniment organizat de Chatham House, potrivit cnbc.com.

“Nu cred că Rusia va putea schimba echilibrul din interiorul Consiliului de Securitate în timpul președinției sale. Va încerca să abuzeze de drepturile sale pentru a-și impune propriile puncte de vedere, dar mă îndoiesc că vor putea să asigure un număr suficient de voturi în așa fel încât consiliul să adopte decizii în chestiuni legate în mod specific de Ucraina”.

Federația Rusă a “moștenit” de la fosta URSS calitatea de membru permanent al Consiliului de Securitate, în 1992, cu sprijin unanim, astfel că deține drept de veto asupra recomandărilor Consiliului.

Președinția se rotește în fiecare lună între 15 membri, ceilalți membri permanenți fiind China, Franța, Regatul Unit și SUA, împreună cu 10 membri nepermanenți aleși pentru mandate de doi ani de Adunarea Generală a ONU.

Cei cinci membri permanenți au drept de veto, ceea ce înseamnă că toți trebuie să confirme orice rezoluție pentru ca un vot să treacă. Când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Moscova a respins o rezoluție menită să stopeze războiul, în timp ce China, India și Emiratele Arabe Unite s-au abținut.

Se estimează că președinția Moscovei nu va avea ca rezultat adoptarea vreunei declarații pro-ruse, iar rolul ei este în mare parte privit ca unul procedural, dar Kremlinul va putea stabili ordinea de zi a dezbaterilor și este de așteptat să se folosească de acest statut pentru a promova argumentații pro-ruse.

Oficialii ucraineni și o serie de observatori internaționali și deputați ai Parlamentului European au cerut ca Rusia să fie retrasă din rândurile membrilor permanenți, solicitându-le membrilor permanenți occidentali să se opună președinției ruse, dar SUA susțin că sunt obligate de Carta ONU, care nu permite expulzarea unui membru permanent.

“Din păcate, Rusia este membru permanent al Consiliului de Securitate și nu există nicio cale internațională fezabilă pentru a schimba această situație”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, într-o conferință de informare la Washington săptămâna trecută, potrivit sursei citate.

În orice caz, președinția deținută de o țară al cărei președinte este, în prezent, supus unui mandat de arestare din partea Curții Penale Internaționale, pentru presupuse crime de război, a ridicat semne de întrebare serioase cu privire la scopul acestei președinții.

Vasili Nebenzia a declarat recent agenției de presă ruse TASS că intenționează să supravegheze mai multe dezbateri, inclusiv o discuție despre o “nouă ordine mondială” care, pretinde el, o va “înlocui pe cea unipolară” - o aluzie la susținerea Rusiei și a aliaților săi privind răsturnarea hegemoniei de lungă durată a SUA.

“Această președinție este un semn clar al faptului că ceva este în neregulă cu modul în care funcționează securitatea internațională, dacă o țară care a dobândit în mod ilegitim calitatea de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU prezidează un organism, în timp ce desfășoară un act de agresiune la scară largă împotriva un alt membru suveran și un alt membru fondator al Națiunilor Unite”, a spus Kuleba.

“Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să profităm de aceste luni pentru a scoate în evidență problemele care există în materie de multilateralism și problemele pe care Rusia le exploatează în propriul beneficiu”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, la rândul său, că “este greu de imaginat ceva mai evident care să dovedească falimentul total al unor astfel de instituții”. (cnbc.com/2023/04/03/a-bad-joke-russia-takes-the-reins-of-the-un-security-council-to-ukrainian -outcry.)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu