Plantele emit sunete, au demonstrat cercetătorii israelieni

Distribuie pe:

Plantele “vorbesc”, dar oamenii nu au știut acest lucru deoarece frecvența este prea înaltă pentru urechea umană, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Tel Aviv, care au reușit să înregistreze și să analizeze astfel de sunete pentru prima dată, relatează vineri UPI, preluat de Agerpres.

Studiul israelian despre sunetele pe care le produc plantele a fost publicat joi în revista științifică Cell.

Cercetarea, condusă de Lilach Hadany de la Școala de Știință a Plantelor și Securitate Alimentară din cadrul Facultății de Științele Vieții din Tel Aviv, a constatat că plantele emit adesea sunete ultrasonice, de cele mai multe ori atunci când sunt stresate.

Autorii au reușit să înregistreze sunetul, asemănător cu cel produs de popcorn, în mare parte la roșii și plantele de tutun. Ei au identificat, de asemenea, sunete produse de cactuși, porumb și grâu.

Chiar dacă sunetele sunt emise la aproximativ același volum ca vocea umană, ele au frecvențe atât de înalte încât nu sunt niciodată captate de urechea oamenilor, au afirmat cercetătorii.

“Am descoperit că plantele emit de obicei sunete atunci când sunt stresate și că fiecare plantă și fiecare tip de stres este asociat cu un sunet identificabil specific”, au spus cercetătorii.

“Deși sunt imperceptibile pentru urechea umană, sunetele emise de plante pot fi probabil auzite de diferite animale, precum liliecii, șoarecii și insectele”, au afirmat autorii studiului.

În prima etapă a studiului, cercetătorii au pus plante într-o cutie acustică dintr-un subsol izolat, fără zgomot de fond. Microfoane cu ultrasunete care înregistrează sunete la frecvențe cuprinse între 20 și 250 kilohertzi au fost configurate pentru a întregistra. Frecvența maximă detectată de un adult este de aproximativ 16 kilohertzi.

Înregistrările au fost analizate de algoritmi de învățare automată special dezvoltați care au învățat cum să facă distincția între diferite plante și diferite tipuri de sunete. În cele din urmă, din înregistrări s-a putut identifica planta și determina tipul și nivelul de stres.

“În acest studiu, am rezolvat o controversă științifică foarte veche: am demonstrat că plantele emit sunete”, a spus Hadany.

“Descoperirile noastre sugerează că lumea din jurul nostru este plină de sunete de plante și că aceste sunete conțin informații - de exemplu, despre deficitul de apă sau răni”, a mai spus ea.

“Presupunem că în natură sunetele emise de plante sunt detectate de creaturi din apropiere, cum ar fi liliecii, rozătoarele, diverse insecte și, posibil, de asemenea, de alte plante - care pot auzi frecvențele înalte și pot obține informații relevante”, a mai spus ea.

(foto: gulfnews.com)

Lasă un comentariu