Strălucește în albastru!

Distribuie pe:

Cu ocazia Zilei Mondiale a Autismului marcată în fiecare an pe 2 aprilie, Grădinița cu Program Prelungit “Ștefania” din Târgu Mureș a organizat luni prima ediție a unui proiect județean dedicat acestei probleme, “Strălucește în albastru”.

Evenimentul la care au participat reprezentanți ai Inspectoratului Școlar, ai clinicilor și ONG-urilor implicate în sprijinirea copiilor cu autism, profesori pentru învățământ preșcolar și reprezentanți ai autorităților și-a propus să atragă atenția asupra unui fenomen destul de prezent în grădinițele din județul Mureș de mai mulți ani încoace.

De altfel, primul program de acest fel a început să fie derulat în 2016, atunci când actualul director al Grădiniței Ștefania, Kertesz Katalin, a demarat acțiuni destinate copiilor cu autism. Programul a continuat să fie derulat și pe perioada pandemiei, în limita condițiilor impuse de restricțiile aplicate de autorități pentru sistemul școlar din România. Odată cu revenirea la normal a activităților în școli și grădinițe, programul s-a dezvoltat și s-a extins la nivel județean. Au fost cooptate mai multe cadre didactice, iar copiii de la grădinițe au învățat ce este autismul și cum trebuie ajutați și protejați colegii lor. Pentru că autismul nu este o boală. Copiii se nasc cu această dizabilitate, și un copil cu autism va deveni un adult cu autism. Este o dizabilitate care afectează persoana de-a lungul vieții în moduri și grade diferite. Intervenția timpurie adecvată, individualizată, este importantă pentru atingerea potențialului maxim al persoanei. Toți copiii cu autism pot învăța și progresa. Dacă beneficiază de sprijinul adecvat, pot trăi o viață împlinită.

Și cum se pot exprima mai bine copiii la această vârstă decât prin desen. Astfel, peste 100 de lucrări primite de la copii din grădinițele din județul Mureș au fost expuse cu ocazia acestui eveniment. Culoarea predominantă a fost albastru, culoarea aleasă la nivel internațional pentru a marca această zi. Toate lucrările au fost premiate.

Evenimentul s-a încheiat cu “o plimbare albastră” în centrul orașului la care au participat cei prezenți, cu scopul de a atrage atenția și comunității locale că acești copii sunt membri ai comunității noastre și trebuie să facem tot ce ne stă în putință să îi creștem adulți care să se poată integra.

Echipa care coordonează la nivel județean proiectul “Strălucește în albastru” este formată din: Gros Ramona Maria - inspector școlar educație timpurie; Kovacs Iulia - inspector școlar educație timpurie; Kertesz Katalin - director Grădinița P.P. “Ștefania”; Beres Kinga - profesor învățământ preșcolar; Maior Anca - profesor învățământ preșcolar; Soos Ildiko - profesor învățământ preșcolar; Roxana Vințeler - profesor învățământ preșcolar.

Organizatorii mulțumesc tuturor celor care se implică în derularea proiectului și sponsorilor care au făcut posibil organizarea evenimentului: Deus Providebit, Bartha Jolan, Brutaria Timko, Csiki Magda, Triplast, Petry Group.

Anca Maior, educatoare Grădinița P.P. “Ștefania”

Lasă un comentariu