Vot final în Parlamentul României - “Pragul” pică, SRI rămâne…

Distribuie pe:

Proiectul introduce un articol nou, care a fost controversat, referitor la înregistrările obținute din activități specifice culegerii de informații. Potrivit celor adoptate, “înregistrările rezultate din activitățile specifice culegerii de informații care presupun restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți fundamentale ale omului pot fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal dacă din cuprinsul acestora rezultă date sau informații privitoare la pregătirea ori săvârșirea mai multor infracțiuni și au fost respectate prevederile legale care reglementează obținerea acestor înregistrări”.

Modificările la Codurile Penale vor merge la promulgare, în cazul în care nu va exista o sesizare la Curtea Constituțională.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, ieri, cu 191 de voturi “pentru”, 66 “împotrivă” și 12 abțineri, proiectul de lege care modifică Codul Penal și vizează abuzul și neglijența în serviciu, în forma propusă de Guvern. În această formă este eliminat pragul de la care se consideră infracțiune pentru abuz în serviciu, așa cum a decis, marți, Comisia juridică a Camerei Deputaților, care a dat raport de adoptare variantei venite de la Executiv.

A fost eliminat, de asemenea, și pragul pentru neglijența în serviciu. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaților este for decizional. În ce privește Codul de Procedură Penală, a fost păstrat articolul conform căruia pentru infracțiunile de corupție pot fi folosite interceptările SRI.

Lasă un comentariu