Interlocutor: Comisar șef de poliție PÎNCĂ Gabriela, coordonator al Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Mureș
- În județul Mureș, numeroase unități de învățământ au derulat programul Săptămâna Altfel. Printre activităților desfășurate cu acest prilej au fost și întâlnirile cu polițiștii. Care a fost impactul?
- Onorarea numeroaselor invitații adresate polițiștilor a fost o provocare. Menționând doar structurile județene - Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, Biroul Siguranța Școlară, Serviciul Criminalistic, la care s-au alăturat Biroul Rutier Tg. Mureș, Poliția Târnăveni și posturi de poliție din județ, se poate afirma că peste 1.500 de elevi au participat la aproape 30 de întâlniri, atât în mediul urban, cât și rural: Berghia, Cuieșd, Șăulia, Livezeni, Cornești (Adămuș), Pogăceaua, Bahnea, Cuci, Petrilaca. Acestora li s-au adăugat activitățile polițiștilor de la structurile teritoriale din județ, atât din mediul urban, cât și rural. Impactul a fost foarte plăcut. Copiii nu numai că s-au uitat la mașini și au încercat vesta antiglonț, s-au uitat la cătușe și bastoane, au făcut poze cu cascheta, au pornit girofarurile... De asemenea, au fost foarte receptivi și la discuțiile despre siguranță, adaptate vârstei fiecăruia. Este mare nevoie de astfel de activități.
- Ce și-au propus aceste activități?
- Obiectivele au fost multiple. În primul rând, discuții deschise despre SIGURANȚĂ, în funcție de vârsta preșcolarilor/elevilor. Fie că a fost vorba despre siguranța personală, a bunurilor, despre siguranța în traficul rutier, despre dispariții, consum de alcool/droguri sau despre riscurile din mediul online, subiectele au fost abordate de așa manieră încât să rămână tuturor ideea responsabilității fiecăruia dintre noi în ceea ce privește siguranța și protecția noastră și modul optim de reacție în caz de pericol, în funcție de caz.
Un alt obiectiv important a fost apropierea copiilor de Poliție, înțelegerea rolului acestei instituții, satisfacerea curiozităților legate de echipamente, dotări, autospeciale, pe care le-au putut ,,încerca”. Amprentarea sau câinele de urmă au fost, desigur, puncte de atracție.
Nu în ultimul rând, prezentarea profesiei de polițist în rândul tinerilor a fost printre obiectivele urmărite.
- Ați avut și un simbol ...
- Anul acesta am ales un mic simbol, conturul unei inimioare albastre. Am dorit astfel să subliniem importanța pentru Poliție, a copiilor. Ei ocupă un loc foarte important și am încercat să le explicăm mereu ce mobilizări de forțe există atunci când un copil este în pericol. De asemenea, am dorit să le inoculăm ideea că fiecare dintre noi trebuie să se preocupe de siguranța lui, să aibă grijă la riscurile din jur, să reacționeze atunci când este cazul și să învețe să ceară ajutor. În funcție de situație și de vârstă, am recapitulat și cui trebuie să ceară ajutor și cât de repede să ceară ajutor.
Micile surprize au dat un plus de bucurie, fie că au fost dulciuri, baloane, orare cu sfaturi pentru siguranță, pixuri, materiale preventive. Celor mai mici, în special, le-am lăsat pe mânuțe conturul unei inimi albastre, ca simbol al locului prioritar pe care-l ocupă în activitatea Poliției, în viața adulților.
L.B.