Azi, 7 aprilie - Ziua Mondială a Sănătății

Distribuie pe:

Cel puțin jumătate din populația lumii nu are acces la serviciile de sănătate elementare de care are nevoie * Peste 100 de milioane de oameni supraviețuiesc, zilnic, cu mai puțin de 1,90 de dolari americani * Costurile cu serviciile medicale au împins 100 de milioane de oameni în sărăcie * Mai multe persoane au acces la un telefon mobil decât la un grup sanitar * Sistemele de sănătate precare contribuie, anual, la decesul a aproape 7 milioane de copii din întreaga lume * În fiecare zi, peste 800 de femei mor din cauza complicațiilor din timpul sarcinii și al nașterii * Diareea și pneumonia împreună ucid mai mulți copii decât SIDA, malaria și tuberculoza la un loc * Violența bazată pe gen rămâne la cote înalte în întreaga lume. OMS raportează că, în ultimii ani, circa 40% dintre femei au fost supuse violenței fizice sau sexuale. (cmmb.org) OMS estimează că, anual, peste 13 milioane de decese în întreaga lume se datorează unor cauze de mediu care pot fi evitate, criza climatică fiind cea mai mare amenințare pentru sănătate cu care se confruntă umanitatea. Criza climatică este și o criză de sănătate.

O pandemie de care omenirea n-a scăpat încă, o planetă poluată, o creștere fără precedent a cazurilor de boli precum cancerul, astmul și afecțiunile cardiovasculare, un război devastator - acesta este contextul în care omenirea marchează azi, 7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătății și 75 de ani de la înființarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Evenimentul are ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța sănătății și a bunăstării, evidențiind necesitatea ca indivizii, comunitățile și guvernele să ia măsuri pentru a se asigura că toată lumea are acces la servicii de sănătate de calitate.

Ideea unei zile dedicate sănătății a fost propusă în 1948 de către prima Adunare Mondială a Sănătății, organismul de conducere al OMS. De atunci, Ziua Mondială a Sănătății este sărbătorită în fiecare an cu o temă diferită, concentrată pe un aspect specific al sănătății globale, cum ar fi sănătatea mintală, imunizarea, siguranța alimentară, îngrijirea mamelor și a copiilor, dar și schimbările climatice, cu repercusiuni asupra sănătății. Sărbătoarea este marcată de activități care se extind dincolo de ziua în sine și servesc drept ocazie de a concentra atenția mondială asupra acestor aspecte importante ale sănătății globale.

Tema se schimbă în fiecare an pentru a reflecta provocările actuale ale sănătății globale. De exemplu, în 2020, tema a fost “Sprijinirea asistentelor și moașelor”, pentru a recunoaște rolul important pe care asistentele și moașele îl joacă în furnizarea de servicii de îngrijire a sănătății.

Pandemia de COVID-19 a evidențiat importanța sănătății globale și nevoia unor sisteme puternice de îngrijire a sănătății, de aceea, Ziua Mondială a Sănătății 2021 s-a concentrat pe construirea unei lumi mai echitabile și mai sănătoase, abordând inegalitățile în materie de sănătate. Anul următor (2022) a fost “Planeta noastră, sănătatea noastră”.

Ziua Mondială a Sănătății oferă, de asemenea, prilejul de a recunoaște contribuțiile lucrătorilor din domeniul medical, care au fost în prima linie a pandemiei de COVID-19. Acești oameni și-au pus propria sănătate în pericol pentru a oferi îngrijire altora și este important să le recunoaștem dăruirea și sacrificiul.

Tema Zilei Sănătății din acest an este “Sănătate pentru toți” (“Health for All”).

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, OMS face apel la acțiuni de eliminare a inechităților în materie de sănătate, ca parte a unei campanii globale de-a lungul unui an, pentru a aduce oamenii împreună și de a construi o lume mai corectă și mai sănătoasă. Campania evidențiază principiul constituțional al OMS conform căruia “atingerea nivelului optim de sănătate este unul dintre drepturile fundamentale ale fiecărei ființe umane fără deosebire de rasă, religie, credință politică, condiție economică sau socială” (surse - who.int, moneycontrol.com/europe, cmmb.org)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu