Independența Taiwanului este incompatibilă cu pacea, avertizează guvernul de la Beijing

Distribuie pe:

Pacea în strâmtoarea Taiwan și independența insulei sunt incompatibile, a avertizat luni guvernul chinez, în a treia zi de exerciții militare în această zonă, informează AFP.

“Independența Taiwanului și pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan se exclud reciproc”, a declarat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, într-o conferință de presă. “Dacă vrem să protejăm pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan, trebuie să ne opunem ferm oricărei forme de separatism pentru independența Taiwanului”, a adăugat acesta.

China consideră Taiwanul o provincie pe care nu a reușit încă să o reunifice cu restul teritoriului său după sfârșitul războiului civil chinez în 1949. Beijingul vizează această reunificare, cu forța dacă va fi necesar.

China, care organizează, începând de sâmbătă, trei zile de manevre militare în jurul insulei Taiwan, a mobilizat un larg evantai de material militar, cu obiectivul de a intimida acest teritoriu pe care îl revendică.

Operațiunea, ce ar urma să se încheie luni cu exerciții de tiruri reale, a fost lansată ca reacție la o întrevedere, săptămâna trecută, în SUA, între președinta taiwaneză Tsai Ing-wen și președintele Camerei Reprezentanților a Congresului american, Kevin McCarthy.

Sâmbătă, președinta Tsai Ing-wen a denunțat “expansionismul autoritar” al Chinei și a dat asigurări că Taiwanul “va continua să conlucreze cu SUA și cu alte țări (...) pentru a apăra valorile libertății și democrației”. (Agerpres)

SUA: O femeie de 78 de ani, acuzată pentru a treia oară de jaf la o bancă

O femeie în vârstă de 78 de ani, cu două condamnări anterioare pentru jafuri comise la bănci, este vizată de noi acuzații similare după ce ar fi dat o lovitură în Missouri, Statele Unite, în timpul căreia i-ar fi înmânat unei casierițe un bilet pe care scria “N-am vrut să te sperii”, relatează, luni The Guardian.

Bonnie Gooch a primit o condamnare la închisoare cu o cauțiune stabilită la 25.000 de dolari, după ce a fost acuzată de furt sau tentativă de furt de la o instituție financiară în urma atacului comis miercurea trecută la Pleasant Hill, a relatat Kansas City Star.

Gooch a fost condamnată anterior după ce a comis un jaf la o bancă din California, în 1977, și un altul în suburbia Lee's Summit din Kansas City, în 2020. Perioada sa de eliberare condiționată pentru a doua infracțiune s-a încheiat în noiembrie 2021.

Potrivit documentelor depuse în comitatul Cass în cazul celui mai recent caz, în biletul pe care l-ar fi înmânat în timpul jafului, ea cerea “13.000 în bancnote mici”, adăugând: “Mulțumesc, îmi pare rău, n-am vrut să te sperii”.

Femeia i-ar fi spus casieriței să nu numere banii, ci “doar să-i dea” ei.

Camerele de supraveghere au surprins-o, de asemenea, lovind tejgheaua și cerându-i casieriței să se grăbească, au declarat procurorii din comitatul Cass.

Potrivit martorilor, suspecta era îmbrăcată în întregime în haine gri și purta mănuși de plastic, o mască N95 neagră și ochelari de soare negri, conform City Star.

Procurorii au spus că ea mirosea puternic a alcool la momentul la care a fost oprită de polițiști, la circa 3 kilometri distanță. Agenții au găsit banii împrăștiați pe podeaua mașinii. Ea a fost “foarte dură” cu ofițerii.

“Este pur și simplu trist”, a declarat șeful poliției din Pleasant Hill, Tommy Wright, adăugând că suspecta nu suferă de o boală diagnosticată. (Agerpres)

Lasă un comentariu