Șeful Wagner susține că Ucraina a convocat peste 200.000 de militari pentru contraofensiva sa continua” fără mari schimbări.

Distribuie pe:

Forțele ruse - a afirmat Dmîtrașkivskii - obțin uneori rezultate, “dar toate pozițiile noastre cucerite de dușman sunt recapturate și recuperate” de armata ucraineană.

Dmîtrașkivskii a mai informat că, potrivit unor declarații făcute de prizonieri de război ruși capturați de ucraineni, comandanții armatei ruse trimit la luptă soldați “fără nicio pregătire”. “Pur și simplu îi trezesc în plină noapte, sub focul mitralierelor, și îi trimit să atace poziții”, a afirmat el.

În buletinul militar de luni, Statul Major al forțelor armate ucrainene a explicat că forțele ruse continuă să-și concentreze eforturile în zonele Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka, toate situate pe frontul de est. În aceste patru zone, ucrainenii au respins 58 de atacuri în ultimele 24 de ore, potrivit buletinului conducerii militare ucrainene.

Pe de altă parte, administrația militară din provincia Lugansk a denunțat, luni, raziile și sechestrările de civili efectuate de autoritățile impuse de Moscova în această provincie din estul Ucrainei, provincie ocupată în mare măsură de Rusia.

“Cazurile de sechestrări violente ale populației civile de către invadatorii ruși nu încetează”, informează, într-un comunicat publicat pe contul său de Telegram, administrația militară din zonă. “Mai concret, în (municipiul) Satrobilsk,

Șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat duminica aceasta că Ucraina a convocat peste 200.000 de militari pentru contraofensiva sa iminentă asupra forțelor ruse, transmite EFE.

“Au strâns circa 200.000 de oameni. Ba chiar aproape 400.000, după alte calcule”, a declarat patronul companiei militare private într-o discuție cu membrii grupului Ciber Frente Z. “Dușmanul este serios și s-a pregătit mulți ani pentru ceea ce se întâmplă acum”, a dat el asigurări.

Cât despre contraofensivă, Prigojin a apreciat că aceasta nu începe pentru că autoritățile de la Kiev așteaptă să se usuce pământul și să le ajungă armamentul occidental.

“Wagner nu poate câștiga războiul de unul singur. Trebuie să ne unim eforturile”, a afirmat Prigojin.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksii Dmîtrașkivskii, a declarat duminică noapte la emisiunea de știri a televiziunii naționale că Rusia pierde circa două companii pe zi în încercările sale de a cuceri orașul Avdiivka, pe frontul de est al Ucrainei.

“Suferă pierderi colosale; în fiecare zi, dușmanul pierde în jur de două companii, dar o ia mereu de la capăt”, a declarat oficialul ucrainean, care a explicat totodată că “luptele de poziționare în zona Marinka și Avdiivka vor fac razii în casele cetățenilor suspectați că sprijină Ucraina și îi duc pe oameni într-un loc necunoscut de unde nu se mai întorc”, se menționează în comunicat, care denunță și alte abuzuri comise de forțele de ocupație.

În localitatea Cimîrivka, invadatorii au jefuit recent o grădiniță, iar în apropierea Popasna, au furat pietre funerare din cimitir pentru a modifica inscripțiile și a le reutiliza pentru mormintele soldaților ruși. “Acest lucru se întâmplă pentru că este de trei ori mai ieftin să facă asta, decât să comande un monument nou'', mai menționează nota administrației militare din Lugansk. (Agerpres)

Iranul a dezvoltat o nouă dronă sinucigașă cu o rază de acțiune de 450 de kilometri

Gardienii Revoluției din Iran au dezvoltat o nouă dronă kamikaze cu capacitatea de a transporta o încărcătură de 50 de kilograme de explozibili și cu o rază de acțiune de 450 de kilometri, transmite EFE.

Directorul Organizației pentru Autosuficiența Iranului, generalul Ali Kouhestani, a declarat, duminica aceasta, că noua dronă kamikaze Meraj-532 a fost testată cu succes, a transmis Tasnim, agenție semioficială cu legături cu Gardienii Revoluției.

Noul vehicul aerian fără pilot poate lovi ținte la o distanță de 450 de kilometri, la o altitudine de 3.600 de metri și are o autonomie de zbor de trei ore.

“Meraj-532 poate fi asamblată rapid și ușor, ceea ce o face o alegere bună pentru reacții rapide”, a explicat Kouhestani.

Generalul a indicat că țara sa continuă să lucreze la noi drone de luptă și kamikaze pentru uz militar.

Iranul are o industrie puternică ce produce drone, o armă pe care a vândut-o Rusiei pentru a fi folosită în războiul din Ucraina, conform acuzațiilor formulate de Statele Unite și Europa.

Ca răspuns la vânzarea de drone, Uniunea Europeană, Statele Unite și Regatul Unit au sancționat persoane și companii legate de producția de drone iraniene.

Iranul a negat că furnizează Rusiei drone pentru a fi folosite în Ucraina și, de asemenea, că intenționează să construiască o fabrică de drone pe teritoriul rus.

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a lăudat dronele iraniene, spunând că acestea sunt “opera celor mai bune talente ale Iranului care onorează țara”, împreună cu sateliții, industria nucleară, rachetele și vaccinurile pe care le produce acest stat. (Agerpres)

Taiwanul condamnă energic manevrele provocatoare” ale Chinei

Taiwan a condamnat, luni, cu fermitate manevrele militare pe care le realizează China în jurul insulei, ca răspuns la întâlnirea de miercurea trecută din California dintre președinta taiwaneză Tsai Ing-wen și președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy, transmite EFE.

“Este un drept fundamental al unei țări suverane ca șeful statului să desfășoare activități diplomatice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe taiwanez, Jeff Y.J. Liu, care a adăugat că “China nu are dreptul să comenteze acest lucru”.

Liu a acuzat China că “sfidează în mod clar ordinea internațională” cu “manevrele sale provocatoare” și “subminează pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan și în regiune”.

De asemenea, purtătorul de cuvânt a mulțumit Statelor Unite pentru “vocea activă” într-un “moment crucial” și a cerut Beijingului “să-și exercite autocontrolul și să înceteze constrângerea poporului taiwanez”.

“Taiwanul nu va escalada conflictele și nu va provoca dispute”, a spus Liu, dând totodată asigurări că insula “își va apăra ferm suveranitatea și securitatea națională”. (Agerpres)

Lasă un comentariu