Finanțare de până la 15.000 de lei pentru garduri electrice împotriva animalelor sălbatice

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 275, din 3 aprilie 2023, a fost publicat Ordinul ministrului Mediului nr. 827/2023 care stabilește ghidul de finanțare prin care cei ce au neplăceri cauzate de animalele sălbatice au posibilitatea să ceară bani de la stat pentru instalarea de sisteme (în special, garduri electrice), cu scopul de a ține animalele sălbatice la distanță de casele sau terenurile proprii.

Astfel, cei interesați de instalarea de garduri electrice ori a altor mijloace permise de lege prin care pot fi ținute la distanță animalele sălbatice (instalații cu fascicule luminoase, sunete, ultrasunete etc.) pot solicita sume de până la 15.000 de lei.

Pentru a beneficia de această finanțare, persoanele fizice trebuie să aibă domiciliul în România, să dețină imobilul sau terenul din proiect, să nu fie înregistrate cu fapte sancționate de legislația fiscală (potrivit certificatului de cazier fiscal), să nu fie înregistrate cu obligații de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul de stat sau cele locale, să nu fie condamnate pentru infracțiuni împotriva mediului (prin hotărâre judecătorească definitivă) și să nu beneficieze de finanțare nerambursabilă din altă sursă pentru același proiect.

Prin acest program pot fi acoperite cheltuieli legate de cumpărarea sistemelor, de montarea acestora, cheltuieli pentru informare și publicitate (vor trebui instalate panouri cu detalii privind proiectul), cheltuieli pentru proiectare, asistență tehnică și studii, cheltuieli de consultanță și taxa pe valoarea adăugată aferentă cheltuielilor eligibile ale proiectului.

Concret, vor putea fi cumpărate cu banii de stat echipamente și (sau) dispozitive de tipul gardurilor electrice (generator de impulsuri, fir gard electric, izolator inel gard electric, conectori fir gard electric, tijă împământare etc.), panou solar, regulator tensiune, cablu împământare ori alte mijloace asemănătoare permise de lege (instalații cu fascicule luminoase, sunete, ultrasunete etc.).

“Aceste sisteme sunt destinate reducerii conflictelor om-animal și implementării măsurilor de intervenție în zone populate cu animale din specii de faună sălbatică ori amplasate pe traseele acestora, respectiv pe raza exploatațiilor agricole, pomicole, stupine, arii naturale protejate”, se precizează în ghid.

Atenție! Banii pot fi solicitați doar după ce Administrația Fondului pentru Mediu anunță lansarea oficială a programului. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu