Problemele mureșenilor, pe masa guvernanților

Distribuie pe:

În perioada 5-8 februarie 2023, la București s-au desfășurat lucrările celei de 26-a sesiuni ordinare a Adunării generale a Asociației Comunelor din România (ACoR), cu participarea a peste 350 de primari și reprezentanți ai comunelor din toate județele României, precum și reprezentanți ai Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova împreună cu invitați de la nivelul autorităților centrale, reuniunea având ca scop identificarea cauzelor ce determină decalajele dintre mediul rural și cel urban și stabilirea măsurilor ce se impun pentru diminuarea acestor discrepanțe.

Reținem, în context, intervenția primarului Sófalvi Szabolcs, edilul-șef al comunei Sângeorgiu de Mureș, care a atras atenția guvernanților asupra unor probleme a căror rezolvare nu mai suportă amânare.

”Am solicitat la București, de la reprezentanții Guvernului României, rezolvarea URGENTĂ a mai multor probleme:

1. URGENTAREA REALIZĂRII DRUMURILOR OCOLITOARE ȘI A AUTOSTRĂZILOR!

2. PROBLEMA CÂINILOR FĂRĂ STĂPÂN!

3. PROBLEMELE LEGATE DE TRANSPORTUL PUBLIC DE PERSOANE!

1. Precum se știe, de ani de zile așteptăm finalizarea variantei ocolitoare a municipiului Târgu Mureș. Știm că lucrările au fost suspendate din diverse motive, dar nu este normal să treacă 8-9 ani și acestea să nu fie reluate! Ni s-a comunicat că s-a refăcut proiectul și în acest an se licitează și execuția efectivă și, dacă nu sunt contestații, SUNT ȘANSE SĂ FIE RELUATE ȘI LUCRĂRILE! Tare mult așteptăm, pentru că, circulația pe DN15, în Sângeorgiu de Mureș, în special a camioanelor, este infernală!

2. A trebuit să suspendăm strângerea câinilor vagabonzi pentru că, am fost asaltat de petiții, de plângeri din partea unor Asociații de apărare a drepturilor câinilor și alte ONG-uri similare din București invocând că este ilegală strângerea câinilor fără stăpân! Chiar dacă acestea se ridicau pe baza unor contracte de servicii încheiate cu societăți comerciale care aveau specializare și avize pentru astfel de servicii, chiar și atunci trebuiau suspendate aceste activități. Petițiile au continuat și către Prefectură și către Poliție...și a rămas varianta înființării unor Centre sau Adăposturi pentru câinii fără stăpân. Problema majoră este că ultimele normative care permit construirea unor astfel de centre prevăd astfel de condiții (x metri pătrați/ pe câine, ce tip de mâncare sa fie dat, locuri însorite, toate utilitățile, servicii veterinare permanente, cip etc.) încât cheltuielile de întreținere a unui singur câine se ridică mult peste pensia unei persoane. Astfel, nicio Primărie nu s-a putut angaja la asemenea cheltuieli, care se ridică la zeci de mii de lei lunar, în afara construirii și dotării azilului. Cele existente sunt pline peste tot!

Ne-au promis o modificare legislativă în acest sens pentru că, dacă nu se întâmplă, atunci acest fenomen se va înrăutăți și considerăm că VIAȚA UMANĂ ESTE PRIORITARĂ!

3. Transportul public de persoane în mediul rural, unde sunt transportatori privați, în cele mai multe cazuri este scump și nu sunt asigurate condiții civilizate corespunzătoare!

Astfel, am solicitat mai multă libertate pentru Primăriii ca să putem organiza noi transportul public. Din păcate legislația din România nu permite asta, dar există acea posibilitate de a ne organiza în asociații de dezvoltare între mai multe primării și împreună să delegăm serviciul la un operator public existent. Noi, localitățile limitrofe cu municipiul Târgu-Mureș am și realizat acest lucru, dar obținerea avizelor și autorizațiilor necesare de la diferite organe centrale durează un an!

Eu nu voi renunța la această luptă pentru că, mă confrunt zilnic, alături de locuitorii comunei Sângeorgiu de Mureș, cu consecințele grave generate de toate cele 3 fenomene pe care le-am amintit”.

Lasă un comentariu