Ungaria interzice importul de produse agricole din Ucraina

Distribuie pe:

“Guvernul Ungariei se angajează să reprezinte interesele comunității agricole maghiare, de aceea, în lipsa unor măsuri semnificative ale UE, interzice temporar importarea în Ungaria a cerealelor și semințelor oleaginoase, respectiv a altor produse agricole care provin din Ucraina, similar cu măsurile luate de Polonia”, a anunțat ministrul ungar al agriculturii, István Nagy, citat de MTI.

Ministrul a explicat: continuarea proceselor de piață actuale ar provoca pagube atât de severe agriculturii maghiare, încât trebuie luate măsuri extraordinare pentru a le opri. István Nagy a adăugat că agricultura din Ucraina funcționează cu practici de producție care nu mai sunt permise în Uniunea Europeană, prin urmare, o face cu costuri de producție extrem de mici. Pe lângă cereale și semințe oleaginoase, țara a început să exporte pe piața europeană - bucurându-se de oportunitatea schimbului comercial liber și al scutirii totale de taxe - cantități mari de păsări de curte, ouă și miere, ceea ce a afectat grav posibilitățile de vânzare ale fermierilor din Ungaria și din Europa Centrală, a spus politicianul maghiar.

Ministrul a subliniat că restricțiile impuse importurilor în Ungaria este una temporară și va dura până la 30 iunie 2023, iar perioada aceasta poate fi suficientă pentru ca UE să ia măsuri semnificative și de durată, pentru a regândi scutirea totală de la taxe a mărfurilor ucrainene și funcționarea coridoarelor de solidaritate.

Lasă un comentariu