Buburuzele - unele dintre cele mai îndrăgite insecte

Distribuie pe:

• Aripile buburuzelor bat de 5.100 de ori pe minut.

• Buburuzele, denumite și “gândacul doamnei", sunt de fapt niște insecte foarte folositoare în grădină. Legenda spune că Fecioara Maria ar fi trimis un roi de gărgărițe să salveze culturile unor țărani. Acestea fuseseră atacate de dăunători, iar ei se rugau să le fie salvate.

• Când sunt amenințate, buburuzele elimină substanțe toxice: un lichid gălbui, foarte urât mirositor. Potențialii prădători se simt descurajați de mirosul și gustul neplăcut și se retrag. Toate tipurile de buburuze secretă aceste substanțe prin articulațiile de la genunchi. De asemenea, larvele de buburuze au aceeași capacitate, însă le elimină prin abdomen.

• Culoarea aripilor buburuzelor are, de asemenea, o însemnătate. Numărul bulinelor nu înseamnă vârsta lor, dar intensitatea culorilor semnifică nivelul de toxicitate pe care îl pot degaja. Prădătorul va ține minte culorile intense ale aripilor, iar data viitoare va păstra distanța.

• Deși buburuzele par tare drăgălașe, ele sunt niște prădători feroce. De-a lungul vieții sale, o buburuză consumă până la 5000 de păduchi de plante. Acesta este și motivul pentru care ni le dorim în grădinile sau pe plantațiile noastre. Adultul mănâncă zilnic în jur de 50 de afide, iar larva câteva sute.

• Instinctul de supraviețuire este atât de puternic la buburuze, încât ar face absolut orice pentru a supraviețui. Atunci când mâncarea nu este suficientă, buburuzele se vor mânca reciproc. O gărgăriță înfometată se va hrăni atât cu ouă și larve, cât și cu adulți mai slabi.

• Nu doar urșii hibernează. Inclusiv buburuzele fac asta. Ele se ascund sub frunze uscate, scoarța copacilor sau crăpăturile din casele oamenilor. Se consideră că adulții ce au hibernat în anul precedent vor marca locurile bune de hibernare cu feromoni, pentru ca urmașii lor să știe unde să se adăpostească.

Lasă un comentariu