Sighișoara a câștigat un campion

Distribuie pe:

Publicam în edițiile noastre anterioare statistici îngrijorătoare privind depopularea localităților din România, îmbătrânirea populației și date, din sondaje, conform cărora tinerii își doresc să emigreze în număr mare. Având în vedere această situație, faptul că un tânăr, umblat prin toată lumea și care putea alege să se stabilească oriunde, din SUA până în Orientul Mijlociu, a decis să se stabilească într-un oraș cum e Sighișoara este un subiect de presă. Am ales să prezentăm, pe scurt, povestea lui Rareș Popescu (26 de ani) pentru a arăta că nimic nu este încă pierdut în România.

L-am întâlnit în Sighișoara, în mijlocul unui grup de turiști străini. Vorbindu-le în engleză despre vechiul burg medieval de pe Târnava Mare. Pentru că știam că este plecat demult din Târgu Mureș și că este stabilit în Emiratele Arabe Unite, l-am întrebat cum de îl întâlnesc în această ipostază, de ghid în Sighișoara. “Nu sunt ghid. Sunt doar îndrăgostit de acest oraș unde am ales, de câteva luni, să mă stabilesc. Pentru că vorbesc engleza și i-am întâlnit pe acești turiști, veniți pe cont propriu, am vrut să le împărtășesc câteva din legendele locului, să îi îndrum către cele mai interesante colțuri ale cetății și să-i fac să se simtă bine aici”, ne-a spus Rareș.

Avem și noi Africa noastră”

Sportiv titrat, fost membru al lotului național de lupte libere, a urcat de multe ori pe podium la competiții interne și internaționale. A vizitat peste 45 de țări de pe aproape toate continentele lumii și a acumulat experiențe de viață pe care mulți nu le au nici la vârste mai înaintate. În calitate de profesor de sport a ales să participe ca și voluntar în Tanzania (Africa) pentru ajuta copiii din comunitățile defavorizate. Aici a participat alături de alți profesori din lume inclusiv la construirea unor școli. “A fost o experiență unică. M-a făcut să văd viața altfel. Eram obișnuit, datorită sportului, cu viața dură, însă când am văzut lipsurile grave pe care le au mai ales copiii africani, mi-am schimbat felul de a vedea lumea”, spune Rareș. El spune că în timp ce mulți tineri români se plâng că nu au acces la anumite lucruri, multe inutile, tinerii africani se zbat zilnic să asigure familiei apa necesară.

Încă nu a stabilit concret ce va face în Sighișoara, însă știe că va activa, cu siguranță, în domeniul sportului, dorind să împărtășească din experiența sa copiilor de aici. Totodată dorește să se implic în activități de voluntariat dedicate comunității sighișorene. “Mă întorc în Arica, cu drag, doar pentru excursii pentru experiențele unice pe care ni le oferă acel continent. Nu mă voi întoarce însă ca și voluntar. Este nevoie de voluntariat și în România. Sunt, din păcate, și aici comunități care se confruntă cu probleme grave și oameni care așteaptă ajutor. Mai în glumă, mai în serios, pot spune că avem și noi Africa noastră. Așa că mi-am propus să îmi dedic din timpul și energia mea comunității sighișorene pentru că aici vreau să trăiesc “, spune Rareș.

Rareș poate fi un câștig pentru comunitatea sighișoreană. Eu nu gândesc doar local”

Nu demult, el s-a repatriat din Dubai, unde a lucrat aproape doi ani în domeniul imobiliar. L-am întrebat ce l-a făcut să aleagă Sighișoara și ne-a spus franc: “este cel mai frumos oraș din România. În plus, are posibilități de dezvoltare încă neexploatate. Turismul și tehnologia trebuie să facă casă bună împreună. Turismul este destul de dezvoltat aici. Ar mai fi loc. Însă în domeniul tehnologiei moderne am avea de lucru. Eu îl văd ca fiind un oraș care trebuie să se deschidă mai mult, să își propună ținte mari și să fie un punct strategic pe harta României. Eu nu gândesc doar local. Eu în tot ce fac am o imagine mult mai largă. Mă bazez pe tot ce am văzut și am făcut în lumea largă. Cred că fără a avea curaj și fără a visa nu poți ajuta un oraș, o regiune să se ridice. Așa că prin pași mărunți, dar apăsați, putem muta și munți. Cu mare drag îmi voi aduce aportul pentru a mișca lucrurile în acest oraș alături de prietenii pe care deja îi am aici”. Manager al unei companii din domeniul construcțiilor, Rareș spune că își va folosi toate abilitățile dobândite până acum pentru a-și aduce aportul la viața cetății sighișorene. Am promis că vom reveni în Sighișoara la invitația lui la una din primele activități pe care le va organiza aici. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu