Ciolacu: OUG pentru înghețarea posturilor la stat. Se discută încă interzicerea cumulului pensie - salariu sau impozitarea suplimentară

Distribuie pe:

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, consideră că, în acest moment, este oportună o ordonanță de urgență care să înghețe “absolut toate” angajările de la stat, cu excepția posturilor “unice”.

“Sunt mai multe lucruri discutate. Forma finală nu a fost decisă. Eu consider că în acest moment este oportună o ordonanță de urgență care să înghețe absolut toate angajările de la stat. Fiecare ministru și fiecare agenție să își facă o analiză proprie și în cazul în care au posturi descoperite să facă transferuri în interiorul instituțiilor. Aici nu vorbim de posturile unice. De exemplu, posturi unice - un șofer cu un microbuz al unei școli să nu mai poată fi angajat. Normal - posturile unice vor fi ocupate. Va fi excepție pentru zona medicală, cum este și normal, în rest nu vor fi excepții și nu este suficient să ai un simplu anunț la ANFP că urmează să ții examenele. Se face excepție pentru examenele la care s-au dat deja anumite probe”, a declarat Ciolacu, marți, la Palatul Parlamentului.

Întrebat dacă s-a decis ca, cheltuielile cu bunuri și servicii să se reducă cu 10%, Ciolacu a răspuns: “Autoritățile locale au avut o discuție cu ministrul Finanțelor și aceasta este varianta cea mai bună. Cred că nimeni nu ia niciun ban, deci statul român nu va lua niciun ban înapoi din cei bugetați. Economiile care se fac, atât la autoritățile locale, cât și la autoritățile centrale, automat sunt folosite în zona de investiții”.

Potrivit lui Marcel Ciolacu, “nu s-a discutat despre înghețarea veniturilor angajaților de la stat”.

Ciolacu a fost întrebat ce a decis coaliția în legătură cu veniturile mari de la stat și cumulul de pensii și salarii în sistemul bugetar.

“Este o discuție. Sunt două drepturi fundamentale prevăzute în Constituție - dreptul la muncă și dreptul la pensie. Legiuitorul nu poate interveni să ia cuiva unul din aceste drepturi, sub nicio formă în ordonanță nu puteam prinde cumulul pensiei cu salariul, se poate numai prin lege. Au fost mai multe discuții privind constituționalitatea unui astfel de demers. Atunci am discutat mai multe variante. Din punctul meu de vedere, sunt cazuri în care faci cumul de pensie, dar ai o pensie de 2.000 de lei și ești și portar la o Primărie. Eu nu pot lua acelui om dreptul de a munci sau de a cumula pensia cu salariul, astfel încât își acoperă minimum necesar familiei. Vorbim de cumulul de salariu și pensie specială. Vorbim numai de zona bugetară. În acel moment, dacă prin acel cumul depășești, de exemplu, salariul brut al președintelui, care e aproximativ 25.000 de lei, este normal să vii, dacă este constituțional, să faci acest lucru, este normal să vii cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul statului”, a explicat liderul PSD, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că în coaliție se discută în continuare despre două variante, atât cea privind interzicerea cumulului pensie - salariu și impozitarea suplimentară de venituri.

“Dacă este constituțional, vom merge pe varianta legislativă pentru a nu fi cumul. (...) Eu cred că abordarea corectă este zona de impozitare, pe praguri, nu pe taxe suplimentare, nu dublă impozitare și aici va veni Ministerul de Finanțe și o să ne prezinte cum sunt veniturile, câte persoane depășesc salariul brut al președintelui ca să putem să ne facem o idee. Nu putem să facem cumul de trei pensii cu componentă specială. Există și astfel de situații. Nu sunt corecte. Zona de privat nu a fost discutată, este vorba de veniturile numai de la statul român. Dacă ești pensionar de la statul român și faci un cumul de peste 25.000 de lei tot de la statul român, ești secretar de stat și ai și pensie. Avem discuțiile cu autoritățile de reglementare, au niște venituri substanțiale convenite la nivel european. Au niște venituri impuse de la nivel european, 7.000, 8.000 de euro, la ANCOM, la ASF, la ANRE. Ținând cont că nivelul de salarizare din România nu este cel din Uniunea Europeană, este normal ca ceea ce depășește venitul brut al președintelui să fie impozitat”, a afirmat Ciolacu. (Agerpres)

Lasă un comentariu