Mașinile vor putea fi vândute doar însoțite de rar auto-pass!

Distribuie pe:

Marți, 25 aprilie 2023, Camera Deputaților, for decizional, a adoptat un proiect de lege privind înființarea și gestionarea de către Registrul Auto Român (RAR) a unui registru electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate în România, în care se vor regăsi toate valorile indicate de odometrele mașinilor din țara noastră, precum și alte informații.

Datele vor fi preluate de RAR de la stațiile autorizate pentru efectuarea inspecției tehnice periodice și de la service-uri, atunci când mașinile ajung acolo pentru verificări, reparații sau întreținere.

În baza informațiilor din acest registru, RAR va elibera, la cerere și contra cost, deținătorilor de autovehicule destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult opt locuri pe scaune, respectiv autoturisme, un certificat denumit RAR Auto-Pass.

Astfel, în cazul înstrăinării unei mașini mici, vânzătorul va trebui să transmită cumpărătorului un certificat RAR Auto-Pass, în care vor fi trecute informații despre mașină.

RAR Auto-Pass va conține informațiile existente în registru cu privire la istoricul citirii odometrului, implicarea vehiculului rutier într-un eveniment care a produs avarii grave la sistemul de direcție, sistemul de frânare sau la structura de rezistență a caroseriei ori a șasiului sau la alte sisteme de siguranță activă ori pasivă, precum și la neprezentarea vehiculului rutier în cadrul unei campanii de rechemare a vehiculelor rutiere care au fost înmatriculate, înregistrate sau introduse pe piață în România. RAR Auto-Pass va fi valabil 60 de zile de la data eliberării.

Ca alternativă la certificatul RAR Auto-Pass, atunci când în registru nu sunt disponibile informații referitoare la o mașină, vânzătorul va putea transmite cumpărătorului un document prin care se va menționa această situație.

Potrivit proiectului adoptat, este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării acestuia sau orice acțiune de natură să influențeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurși de un autovehicul.

Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenții (în măsura în care, potrivit legii penale, nu sunt considerate infracțiuni) și se sancționează cu amenzi cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei.

Atenție! Pentru a intra în vigoare, acest proiect de lege mai trebuie să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu