Politizarea excesivă - un viciu care ne va distruge

Distribuie pe:

Noi nu putem să facem investiții masive fără să dezechilibrăm balanța comercială pentru că importăm orice bun de capital. În cazul în care vrem o șosea, importăm de la bitum până la pietriș! Importăm toate materialele de construcții, iar în agricultură, importăm îngrășăminte. Or, în măsura în care nu ai o ofertă internă bazată pe o modernizare a economiei, pe o restructurare a raporturilor dintre ramuri, nu este suficient să vorbim despre o greșeală în desenarea bugetului. Este, de fapt, o consecință firească a structurii înapoiate, neproductive și total în contra curentului european a economiei României în ansamblu. Puteam să facem la anul un buget mult mai echilibrat pe hârtie, dar deficitul bugetar va exista în continuare până când nu rezolvăm problemele structurale.

Consecința se va vedea într-un an, un an jumate, când vom ajunge în incapacitate de plată. Pentru că gaura bugetară, care va exista oricum atâta timp cât economia nu produce, este într-o stare precară, că se va apela la împrumuturi. Or, împrumuturile în condițiile actuale sunt din ce în ce mai periculoase, pentru că avem o rostogolire a datoriei foarte mare, deci ne permitem să mărim această rostogolire prin noi împrumuturi. Pe de altă parte, împrumuturile, care sunt din ce în ce mai dese și la dobânzi din ce în ce mai mari, ne vor duce într-o perioadă istorică, cum am spus, într-un an și jumătate, în incapacitatea de a ne mai împrumuta decât cu riscuri enorme. Or, această incapacitate de a ne mai împrumuta, dobânzile fiind foarte mari, iar încrederea pieței în economia României fiind în scădere, vom ajunge în incapacitate de plată.

Sigur, există optimiști care dau exemplul Greciei. Eu sunt mai puțin optimist și spun să nu ne comparăm cu Grecia și să nu ne comparăm cu Italia sau cu alte țări care au o datorie publică mare, pentru că acele țări au alt statut din punct de vedere al locului economiei lor. În Uniunea Europeană sunt mult peste noi, dar, pe de altă parte, ele fac parte din zona euro. Banca Europeană nu ne va proteja, de teama ruperii lanțului valoric, care este sistemul euro, deoarece noi nu suntem în zona euro. Deci, nu ne va ajuta nimeni. Vom fi într-o situație extrem de dificilă, în care va apărea această soluție de care mi-e foarte, foarte teamă, și anume că datoria României poate să fie preluată de anumite fonduri internaționale, multinaționale.

Vom deveni, de fapt, vânduți de sus până jos sau statul român va încerca din nou să iasă pe piață și să vândă ce a mai rămas din România! Resursele importante de sare, de pământuri rare, poșta și așa mai departe.

Se impun, prin urmare, măsuri urgente - și nu măsuri cosmetice cum se iau acum - în structura economiei românești, în încercarea de a ridica nivelul de valoare adăugată pe care-l creează economia României pentru a alimenta bugetul. Și aici există un mijloc important pe care îl avem la îndemână, dar nu îl folosim, este vorba de PNRR. PNRR- ul trebuie să fie orientat spre acest obiectiv esențial, care înseamnă restructurarea prin modernizare a economiei românești.

Avem ce să facem, mai ales în condițiile în care toată lumea este în schimbare, iar o schimbare care ne afectează direct este reorientarea rapidă a industriei de autovehicule din Europa Occidentală spre chipuri moderne, electrice. Or noi, din acest punct de vedere, pierdem comenzi. Comenzile care vin în România în ultimele luni pe industria auto sunt din ce în ce mai mici, dovadă a faptului că industria României este în descreștere de vreo opt-nouă luni.

Deocamdată, până la alegeri nu vor fi concedieri, deoarece anumite ministere au locuri neocupate, deci ele vor fi scoase din finanțare, și se va spune că s-a făcut economie și vor mai finanța locurile neocupate. Nu trebuie să vorbim pe ansamblu, pentru că sunt ramuri care duc lipsă de personal. Vorbim despre siguranța publică. Poliția are o lipsă de câteva zeci de mii de oameni, nu mai au bani de carburant pentru mașini și așa mai departe. Aici ar trebui depus un efort. Ce să mai zicem de învățământ? Nu avem profesori, nu avem învățători, iar sistemul medical e într-o stare un pic mai bună, s-au mai făcut și se vor mai face mici investiții, dar, oricum, suntem sub nivel. Însă la nivelul birocratic guvernamental, acolo se pot face reduceri mari, dar exact acolo nu se vor face! Dimpotrivă. Zeci și zeci de oameni apar așa, pe tăcute, cu niște lefuri foarte, foarte mari, oameni care, sigur, nu vor fi afectați. De ce? Pentru că ei, de fapt, sunt personaje politice. Sunt elementele de politizare - un viciu care ne va distruge. Această politizare excesivă a conducerii României, a elementelor importante de decizie, prin oameni care nu au nicio competență, ne va distruge cu timpul pentru că nu putem să luăm măsuri. Uitați-vă ce se întâmplă cu problema grâului ucrainean. Nu suntem în stare să găsim niște măsuri pentru că nu avem capacitatea să mergem la Uniunea Europeană cu o documentare corectă și cât se poate de bine fundamentată a pierderilor pe care le avem. Nu avem cu cine să facem lucrul ăsta, nu avem cu cine să facem nimic pentru a rezolva problema Schengen-ului…

Prof. univ. dr. Mircea Coșea, analist economic

Lasă un comentariu