Ajutor de minimis în apicultură 15 euro/familia de albine

Distribuie pe:

Președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, a inițiat demersurile în atenția Guvernului, în numele apicultorilor: “Noi am solicitat anul trecut să se dea vreo 20 euro pe familia de albine, pe care nu l-am primit, dar ar fi binevenit acum, mai ales că această primăvară a fost foarte capricioasă, un ajutor de aproximativ 15 euro pe familia de albine. De fapt, iarna a fost în martie și aprilie, cu îngheț, ploi și frig, nici primul cules la rapiță care mai dădea un pic de speranță apicultorilor nu va fi valorificat poate nici la 30%-40% din potențial, pentru că nu avem albine, iar unde avem albine nu avem timp corespunzător care să permită valorificarea nectarului”. De asemenea, Ioan Fetea preciza și că, în prezent, importurile de miere ieftină din Ucraina reprezintă o problemă. Anual, România importă peste 4.000 tone de miere din spațiul extracomunitar, în condițiile în care producția internă este greu de valorificat.

O adresă a fost transmisă și Ministerului Agriculturii, prin care au fost solicitate fonduri pentru apicultura României din ajutorul financiar acordat de UE pentru importurile ieftine de cereale din Ucraina, dar și integrarea mierii în acea categorie de produse agricole în care sunt și cerealele pentru care s-a cerut stoparea importurilor.

În județul Mureș sunt înregistrați la Oficiul Județean pentru Zootehnie 980 de apicultori, după cum declara, pentru Cuvântul liber, ing. Cristina COJOCARU, vicepreședinte ACA, filiala Mureș.

Vasile Bota

Lasă un comentariu