17 secții de terapie intensivă neonatală vor fi conectate la rețeaua națională de telemedicină

Distribuie pe:

Târgu Mureșul este deja conectat la acest sistem

17 secții de terapie intensivă neonatală de nivel III din România vor fi conectate la rețeaua națională de telemedicină în urma unei investiții majore făcute de Fundația Vodafone România. Echipele medicale din aceste secții se vor putea conecta rapid cu specialiști din alte unități din țară și din străinătate. Astfel, un medic din afara spitalului poate interveni și poate superviza de la distanță actul medical, cu acces în timp real la starea de sănătate a nou-născutului.

Proiectul este finanțat de Fundația Vodafone România, în cadrul programului “Fondul Viață pentru Nou-Născuți”, și este derulat de Asociația Cristi Vasiliu (ACV) România. Valoarea investiției este de 250.000 de euro.

Peste 6.000 de nou-născuți cu afecțiuni medicale grave sunt internați anual în secțiile de terapie intensivă neonatală de nivel III.

Fundația Vodafone România a investit peste 5 milioane de euro în dotarea și modernizarea a multiple secții de terapie intensivă neonatală în ultimii 10 ani.

Telemedicina în secțiile de neonatologie reprezintă o șansă în plus la viață pentru nou-născuți și ușurează actul medical. Fundația Vodafone România continuă campania publică de strângere de fonduri pentru modernizarea cât mai multor compartimente și secții neonatale în contextul în care țara noastră are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeana (UE), cu 5,6 decese la 1.000 de nașteri vii, mult peste rata mortalității infantile în UE, care este de 3,4 decese la 1.000 de nașteri vii.

Până la acest proiect, în România erau 10 secții de terapie intensivă neonatală prevăzute cu sisteme de telemedicină, trei dintre ele (Spitalul Marie Curie din București, Spitalul Județean Constanța și Spitalul Clinic Județean Mureș) dotate prin programe ale Fundației Vodafone România. Prin

adăugarea celor 17 secții de terapie intensivă neonatală de nivel III la rețeaua de telemedicină existentă, toate cele 25 de secții de nivel III și două secții de nivel II din țară vor fi conectate între ele, asigurându-se astfel un cadru optim de comunicare între cele 27 de secții. Fundația Vodafone România a derulat în ultimii 10 ani proiecte în valoare de peste 5 milioane de euro destinate construirii, modernizării și dotării secțiilor de neonatologie și terapie intensivă pentru nou-născuți din toată țara: construirea și dotarea secției terapie intensivă neonatală de la Spitalul Marie Curie din București, renovarea și modernizarea compartimentului de terapie intensivă neonatală de la Spitalul Județean Constanța, dotare cu aparatură de specialitate a secțiilor de neonatologie și a unităților de terapie intensivă neonatală din Botoșani, Caransebeș, Craiova, Mediaș, Slatina și Târgu Mureș.

Cele 17 secții nou incluse în rețeaua de telemedicină se află în spitale cheie din București (Maternitatea Filantropia, Spitalul de Copii “Grigore Alexandrescu”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului cu Maternitatea Polizu și secția de Pediatrie, Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Pantelimon”, Spitalul Clinic “Dr. I. Cantacuzino”, Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Ioan”, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. dr. Panait Sârbu”, Spitalul Universitar de Urgență); Bacău (Spitalul Județean de Urgență Bacău); Galați (Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Galați); Oradea (Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea); Sibiu (Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu); Suceava (Spitalul Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” Suceava); Târgoviște (Spitalul Județean de Urgență Târgoviște); Timișoara (Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara și Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brânzeu” prin secția de Obstetrică-Ginecologie “Dr. Dumitru Popescu”).

Lasă un comentariu