3 Mai - Ziua Internațională a Libertății Presei

Distribuie pe:

În fiecare an, la 3 mai, sunt marcate principiile fundamentale ale libertății presei și este adus un omagiu jurnaliștilor care și-au pierdut viața în timpul exercitării profesiei.  Ziua Internațională a Libertății Presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate la a XXVI-a sesiune a Conferinței Generale a UNESCO. ONU aduce astfel în atenția publică importanța și necesitatea respectării libertății de exprimare, conform articolului 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului.

“Reportes sans Frontiers” a dat publicității raportul pe anul 2022 privind libertatea presei. Acesta analizează presa din 180 de state. După ce în 2021, presa din România s-a aflat pe locul 48, în 2022 ne-am clasat pe locul 56. Conform documentului, presa cea mai liberă este în Norvegia, Danemarca și Suedia. Presa cea mai puțin liberă este în Iran, Eritreea și Coreea de Nord.

În raport despre presa din România se arată că este un instrument de propagandă, căci materialele editoriale reflectă interesele proprietarilor; Mass-media nu are independență. Există amestec politic în numirea șefilor de la TV și radioul public, precum și la CNA; partidele politice folosesc fondurile publice pentru a cumpăra o imagine pozitivă în media; unii jurnaliști și politicieni conduc campanii de dezinformare, câștigând mulți adepți în rândul populației; atacurile asupra reporterilor și jurnaliștilor au crescut alarmant. Vestea bună, conform “Reportes sans Frontiers” este că astăzi, în România nu este înregistrat niciun act de abuz asupra unui jurnalist și niciun jurnalist nu este încarcerat.

Lasă un comentariu