La inițiativa liberalilor mureșeni, marele cărturar Gheorghe Șincai va avea casă memorială în localitatea natală, Râciu

Distribuie pe:

Iată că, la mai puțin de un an de când președintele PNL Mureș, Ciprian Dobre, a promis, în mod public, înainte de inaugurarea Grupului statuar “Școala Ardeleană” în Târgu Mureș, că va face demersurile necesare pentru ca în Râciu să fie construită o casă memorială dedicată lui Gheorghe Șincai, zilele trecute s-au făcut primii pași, cei mai importanți în acest sens. Inițiativa ridicării unui astfel de edificiu care a aparținut primarului comunei Râciu, Ciprian Alin Belean, a fost îmbrățișată de Ciprian Dobre, și cu sprijinul istoricului prof. dr. Cornel Sigmirean (membru corespondent al Academiei Române și directorul Institutului de cercetări socio-umane “Gheorghe Șincai”) - coordonatorul științific al proiectului, s-a materializat la sfârșitul săptămânii trecute, când consilierii județeni au adoptat o hotărâre prin care au aprobat documentația tehnico-economică și indicatorii tehnico-economici ai investiției “Casă Memorială Gheorghe Șincai”. Investiția, în valoare totală de 2.025.735,19 lei, va fi realizată de Muzeul Județean Mureș în comuna Râciu, localitatea natală a marelui cărturar. În acest sens, primăria Râciu a identificat un teren în suprafață de 568 mp în centrul comunei, chiar pe strada care poartă numele marelui cărturar. Edificiul cultural va găzdui o amenajare expozițională care să reflecte aspecte reprezentative din viața și opera lui Gheorghe Șincai.

“De azi (joi, 27 aprilie - data adoptării Hotărârii de Consiliu Județean - n.r.), ideea noastră devine proiect finanțat de întreg spectrul politic întru respect față de personalitatea excepțională a lui Gheorghe Șincai și mai ales pentru generațiile de elevi și vizitatori ai casei memoriale de la Râciu”, a declarat președintele PNL Mureș, Ciprian Dobre, referindu-se și la faptul că hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Gheorghe Șincai s-a născut în 27 februarie 1754, la Râciu, județul Mureș, a studiat la Colegiul Reformat din Târgu Mureș apoi la Cluj, Bistrița, Blaj, Viena și la Roma, acesta având o contribuție fundamentală în răspândirea culturii în mediul rural. Gheorghe Șincai s-a dedicat unei munci asidue de luminare a maselor și a contribuit la întemeierea a peste 300 de școli în Transilvania.

Șincai a elaborat, alături de Samuil Micu, prima gramatică tipărită a limbii române “Elementa linguae daco-romanae sive valachicae” în 1780 și, pe lângă înființarea a peste 300 de școli confesionale greco-catolice, în anul 1784 a fost numit director general al școlilor românești unite din întreaga Transilvanie, propus de episcopul Grigore Maior.

În scopuri didactice, a tradus și a elaborat manualele școlare de bază, cum sunt Abecedarul, Gramatica, Aritmetica și Catehismul, în care a adaptat și a creat terminologia necesară înțelegerii acestora de către elevi.

Gheorghe Șincai a fost bibliotecar al Colegiului de Propaganda Fide din Roma, având permisiunea de a cerceta orice fel de documente. În Italia, precum și în Ungaria și la Viena, a cercetat bibliotecile, copiind și transcriind cu exactitate orice referire la istoria românilor.

Lasă un comentariu