TERRA MINUNATĂ

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Misterios “templu de piatră” din SUA, o minune naturală formată pe fluviul Colorado, cu o lungime de 446 km și o adâncime maximă de 1.857 m. (2 cuv.). 2) Cel mai arid deșert din lume situat în nordul statului Chile - Afluent al râului Nera din sud-vestul României. 3) Ultimele Ciclade! - Intrarea într-o hrubă din Bahrain! - “Marea cu apă dulce”, cel mai mare lac românesc, situat la sud de Delta Dunării. 4) Persoane aparținând popoarelor din antichitate - “Orașul lacurilor”, capitala Vietnamului, în care se găsesc peste 600 de pagode și temple. 5) Limbă în Peru (sau Andoa) - Din neamul oscilor - În centru la Varese! 6) La Habana! - “Perla Africii de Vest”, capitala statului Togo, situată pe malul Golfului Guineei. 7) Codul Aeroportului Santa Barbara, SUA - Oraș-port în Muntenegru, pe coasta Mării Adriatice, supranumit în trecut “Orașul fantomelor”, în care se găsește cel mai bătrân măslin din lume - Localitate în județul Borsod, Ungaria. 8) În Ucea! - Mănăstire din Bucovina pe râul omonim, cu biserica fără turlă și cu o pictură exterioară remarcabilă. 9) Stat în nord-vestul SUA cu capitala la Juneau, în care se găsesc 8 parcuri și rezervații naturale - În Ciad! - Periferii la Köln! 10) Capitala Letoniei, situată pe malul Mării Baltice, oraș vechi cu multă arhitectură medievală, dar și cu zone Art Nouveau - Ieșirea din Nairobi! - Lac în cartierul brașovean cu același nume, care, alături de parcul omonim, reprezintă unul din cele mai frumoase zone de agrement ale urbei. 11) Dată la Cozia! - “Simbolul dragostei eterne” este denumit acest grandios templu din orașul indian Agra, construit de 20.000 de oameni și 1.000 de elefanți (2 cuv.). 12) Cea mai bine conservată rezervație de acest fel din Europa, cu cea mai compact suprafață de stufăriș din lume, situată în estul României (2 cuv.).

VERTICAL: 1) “Marea insulă roșie”, a patra insulă ca mărime din lume, situată în Oceanul Indian în apropierea Africii, în care 80% din speciile de plante și animale sunt unice în lume. 2) Capitala Greciei, cu minunatul Acropole, Templele lui Zeus și Poseidon, Agora și multe alte monumente remarcabile - Mic stat pe coasta de est a Americii centrale cu capitala la Belmopan, în care găsim celebra “Blue Hole”, o fosă maritimă de 300 m diametru și o adâncime de 124 m. 3) Zeul Soarelui în mitologia egipteană - Fostă capitală a Egiptului și cel mai mare oraș din lume în antichitate, situat în apropiere de Luxor și Kamak - Sprinten. 4) District în Prefectura Shiga, Japonia - Siglă pentru “Hellenic Space Agency”. 5) Muzeu privat de artă precolumbiană, situat în Pueblo Libre, Lima, Peru - Oraș în județul Vas, Ungaria, având unul din cele mai importante centre SPA și Wellness din Europa Centrală - În orice stat! 6) La temă! - Capitala Pakistanului, oraș modern și curat, cu monumentala moschee Faisal, remarcabilă prin măreție și arhitectură. 7) Vehicul rustic - Capitala statului Falcon din Venezuela, oraș cu o arhitectură andaluză, în care se găsesc peste 600 de clădiri preluate în patrimoniul universal - Oraș în statul Ogun, Nigeria. 8) În Sahara și Lahti! - Intrarea în Rimini! - Malurile Maranonului! 9) Oraș în Israel, centru de pelerinaj creștin, considerat locul copilăriei lui Iisus - Atol în Arhipeleagul Tuamotu din Polinezia franceză, numit și “Insula Tuturor Sfinților”. 10) Munte în Noua Zeelandă, cu o altitudine de 1.860 m, sinonim cu al unui nume feminin - În Oașa! - Termen mistic al tradiției evreiești Kabala. 11) Capitala Norvegiei, în care putem admira Cetatea Akershus sau Muzeul Munch - În nord! - Termen folosit în gastronomia chineză. 12) Deșert în sud-vestul Africii cu peisaje uimitoare, situat pe coasta Atlanticului - Parc național și rezervație în statul american Alaska; muntele sinonim sau McKinley se ridică la 6.194 m altitudine și este cel mai înalt munte din America de Nord.

Dicționar: GAE, SBA, TARD, ECHI, IJU, ANAA, OHR, KUAI.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Spiritul uman”, apărut în 4 mai 2023: FRANKLIN, BE, ROMAN, DUMAS, ALI, OP, BONO, NLET, LA, SIP, CAL, ROBESC, EN, TUTEA, AP, DOSSI, CV, L, G, HEINE, ECA, ILE, A, CORUT, DEVI, BLANCO, EC, EINSTEIN.

Lasă un comentariu