Prognoza meteo în săptămâna 9-14 mai: Ploi, vânt și 12 grade sub normalul perioadei

Distribuie pe:

Ne așteaptă o săptămână cu temperaturi sub ceea ce ar trebui să avem în a doua decadă a lunii mai, chiar și cu 10 - 12 grade sub normalul termic.

Ploile vor fi și ele prezente, mai ales la începutul și finalul săptămânii. Pe crestele montane nu sunt excluse lapovița și ninsorile!

Vântul va face și el parte din peisajul meteo al fiecărei zile, cu rafale care pot ajunge la 45 - 50, izolat 60 de km/h.

Un anticiclon scandinav aduce frig:

Ne așteaptă o săptămână dominată de prezența unui anticiclon scandinav foarte bine dezvoltat, a cărui dorsală va coborî și va persista inclusiv în zona țării noastre cea mai mare parte a intervalului de prognoză, ceea ce înseamnă persistența unui câmp de presiune ridicată.

În același timp, mai ales în prima parte a săptămânii, prezența unui nucleu rece în troposfera medie și înaltă, bine definit inclusiv printr-un nucleu de presiune scăzută poziționat în sudul și sud-estul continentului, va permite unor fronturi atmosferice (frontoliză rece și front cald) să avanseze spre țara noastră, fronturi care vor contribui la decorul cu precipitații de la începutul săptămânii.

În ceea ce privește circulația maselor de aer, săptămâna care urmează nu va fi una care să ne ducă cu gândul spre zilele calde de vară, ci mai degrabă spre toamnă.

Pe o circulație estică (E - SV), o masă de aer arctic (PAs) pătrunde în țara noastră, duce abaterile termice de la 850 hPA (1.5 km altitudine) chiar și la valori cu -12 grade sub normalul perioadei și nici nu ne părăsește până la finalul săptămânii de prognoză.

Temperaturi minime negative

De azi intrăm într-un proces de răcire care va duce minimele dimineților mult sub ceea ce ar trebui să avem odată cu a doua decadă a lunii. Astfel, doar prin Oltenia ne mai apropiem de un 10 grade, în timp ce în restul țării vor fi doar 6 - 8 grade (-0 spre 2 grade la munte, -3 spre -5 grade pe creste).

Miercuri vor fi minime între 6 - 8, 9 grade, cu 3 -5 grade prin Transilvania, nordul și centrul Moldovei, sud-estul extrem al Munteniei, în timp ce la munte vor fi valori negative, de la -0 spre -2 grade, cu -7, -8 grade pe crestele Orientalilor.

Joi dimineața avem temperaturi minime și cu 8 - 10 grade sub ceea ce ar fi normalul unei dimineți de mai, astfel că, prin Transilvania, Moldova, Muntenia, mare parte din Dobrogea nu trecem de 3 - 5 grade, iar prin zonele montane vor fi doar minime negative, de la -2 spre -4 grade. Ceva mai bine stau Banatul, Crișana, vestul Maramureșului, Oltenia și SV Munteniei, unde se pot atinge 8 - 10 grade.

Nici ziua de vineri nu aduce modificări majore, minimele din Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania, nordul Maramureșului rămân la 3 - 5, izolat spre 6 - 7 grade (mai ales prin nordul Moldovei și vestul Munteniei), în timp ce în Oltenia, Banat, Crișana și vestul Maramureșului se ating 10 - 12 grade.

Weekendul vine cu o încălzire treptată, astfel că sâmbătă și duminică prin Muntenia, Moldova, Dobrogea, Transilvania avem minime de 8 - 10 grade, iar Banatul, Crișana, Oltenia ajung și la 13 - 15 grade. Și la munte ajungem la valori de 3 - 4 grade, cu -0, -2 grade pe creste.

Temperaturi maxime

Azi, maximele cele mai ridicate le vom avea tot prin Crișana, Banat, Maramureș, Oltenia, mare parte din Muntenia, sudul Moldovei (15 - 17 grade), în timp ce în restul țării nu trecem de 12 - 14 grade. La munte vor fi 6 - 8 grade, cu 2 - 4 grade pe creste.

Miercuri, tot Banatul, Crișana, vestul Maramureșului, sudul Olteniei și SV extrem al Munteniei se pot atinge 17 - 19, 20 de grade. Prin Moldova, depresiunile Transilvaniei rămânem cu maxime extrem de modeste (11 - 12 grade), iar în restul zonelor se ating 14 - 16 grade.

Începând de joi intrăm pe un proces de încălzire treptată, cu maxime care ajung la 14 - 16 grade prin Moldova, Dobrogea, Muntenia, respectiv 19 - 21 de grade prin restul zonelor. Vineri avem cam aceleași valori de temperaturi și distribuție a lor ca pe parcursul zilei de joi.

Sâmbătă și duminică temperaturile mai câștigă un grad, două la nivelul întregii țări, astfel că avem parte de maxime cuprinse între 15 - 17, 18 grade la nivelul întregii țări. La munte vom avea maxime de 8 - 10 grade, cu 0 - 2 grade pe creste.

Ploi multe

Azi mai avem parte de ploi slabe prin Muntenia, Dobrogea, Banat, Oltenia, izolat prin Moldova, zonele montane (aici, pe crestele montane ale Meridionalilor vor fi condiții și de lapoviță și ninsori). Cantități mai importante (7 - 10 l/mp) se pot acumula prin Munții Apuseni și Meridionali.

Pe parcursul zilelor de miercuri, joi și vineri ploi slabe, răzlețe, sunt posibile, mai ales în partea a doua a zilei, mai ales prin Dobrogea, zonele montane, Moldova, estul Munteniei.

Dacă sâmbătă ploile sunt de interes mai ales pentru zonele montane, Banat (în zona Munților Banatului se pot acumula și 15 - 20 de l/mp), duminică încheiem săptămâna așa cum am început-o, cu ploi la nivelul întregii țări, cu excepția nordului Crișanei, zonei de  Curbură.

Doar prin Banat, vestul Meridionalilor putem acumula un 7 - 10 l/mp.

O săptămână bogată în precipitații mai ales prin zonele montane, Moldova, estul Munteniei (se pot acumula 25 - 30, izolat 40 de l/mp), în timp ce în restul țării, ploile nu vor aduce mai mult de 7 - 10 l/mp.

Lasă un comentariu