Preocuparea Budapestei pentru maghiarii din afara granițelor este “fundamentală, explicită și continuă”

Distribuie pe:

Guvernul ungar nu renunță la obiectivele sale privind strategia națională nici acum, în situația economică dificilă cauzată de război, continuându-și munca de unificare prin consolidarea comunităților maghiare de peste hotare și prin grija față de acestea - a declarat joi, la Pécs, Árpád János Potápi, secretar de stat pentru politica națională Cancelariei Prim-ministrului, în cadrul unei conferințe dedicate diasporei maghiare: preocuparea cabinetului pentru părțile națiunii, comunitățile naționale și maghiarii care trăiesc în afara granițelor Ungariei este “fundamentală, explicită și continuă”, a declarat Potápi, citat de MTI.

El a precizat că, în continuare, cabinetul sprijină aproape o sută de instituții și programe de importanță națională, printre care Programul de Redresare Națională, Programul Națiunea Protectoare și Programul “În maghiară pe pământul natal”, iar în cadrul acestuia din urmă, cuantumul anual al sprijinului pentru elevi și pentru studenți a fost majorat la 100.000 de forinți (268 de euro) pentru fiecare regiune.

Secretarul de stat a reamintit că, datorită programului de dezvoltare a grădinițelor din Bazinul Carpatic, a fost sprijinită construcția sau renovarea a circa 900 de grădinițe și creșe, pentru a contribui la supraviețuirea și consolidarea comunităților maghiare de peste hotare, precizând că lucrările de dezvoltare au fost deja finalizate în 800 de locații.

Potrivit oficialului, statul ungar a sprijinit 80 de cluburi de echitație cu 220 de milioane de forinți (589,5 de mii de euro) în cadrul programului de echitație lansat în Transilvania, iar anul acesta, programul va fi extins pe întregul Bazin Carpatic, considerat ca o importantă zonă economică, motiv pentru care, începând din 2014, guvernul sprijină întreprinderile maghiare de peste hotare, inclusiv pe cele care angajează și lucrători maghiari.

Katalin Szili, consilier principal al prim-ministrului, a subliniat, la rândul său, că poporul maghiar este o națiune globală și că toți maghiarii contează, oriunde ar trăi în lume. Din acest motiv - a adăugat ea - fiecărui maghiar trebuie să i se garanteze posibilitatea de a prospera pe pământul natal și de a-și menține cu ușurință relațiile cu alți conaționali. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu