Concurs de cultură și educație financiar-contabilă

Distribuie pe:

Nu, contabilitatea nu este un triumf al matematicii față de minte, contabilitatea este un triumf al minții asupra matematicii”.

Liceul Tehnologic ,,Electromureș” din Târgu Mureș a găzduit, la sfârșitul lunii trecute, etapa județeană a primei ediții a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, care s-a adresat elevilor din clasa a XI-a, liceu - filieră tehnologică, profil Servicii, calificarea profesională Tehnician în activități economice. Au participat 19 elevi din cinci unități de învățământ din județul Mureș: Liceul Tehnologic “Ioan Bojor”, Reghin, Liceul Tehnologic nr.1 Sighișoara, Colegiul Agricol “Traian Săvulescu”, Târgu Mureș, Colegiul Economic “Transilvania”, Târgu Mureș, Liceul Tehnologic “Electromureș”, Târgu Mureș. Obiectivul competiției a constat în stimularea elevilor care au interes în domeniul tehnico-aplicativ pentru o educație financiar-contabilă de calitate, pentru o profesie capabilă să răspundă noilor provocări ale pieței muncii și erei digitale.

Responsabilitatea elaborării subiectelor și modalitatea de desfășurare a probelor

Proba de evaluare de 180 minute susținută de concurenți s-a desfășurat individual, pe laptopuri puse la dispoziție de Liceul Tehnologic “Electromureș”, și a constat din două subiecte. Subiectul I, care a cuprins 30 de itemi de tip grilă, cu o singură variantă de răspuns corect, în care s-au evaluat cunoștințele corespunzătoare unităților rezultatelor învățării specifice calificării profesionale. Al II-lea subiect, care a urmărit evaluarea abilitățile practicelor specifice calificării profesionale, a constat într-un studiu de caz rezolvat cu ajutorul softului SAGA C. La toate etapele Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, evaluarea probei se face cu respectarea baremului de corectare și notare, fiind realizată de profesori de specialitate din învățământul preuniversitar, care nu au elevi calificați, nominalizați în comisii pentru fiecare etapă.

Concursului de cultură și educație financiar-contabilă la etapa județeană a revenit comisiilor de organizare și evaluare de la nivelul județului, conform Metodologiei cadru de organizare și desfășurare a competițiilor școlare.

În județul Mureș, organizatori au fost Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România - filiala Mureș, cu sprijinul Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România și a Consiliului Județean Mureș.

Pentru o educație financiar-contabilă de calitate

Concursul de cultură și educație financiar-contabilă se adresează elevilor din clasa a XI-a, liceu - filieră tehnologică, profil Servicii, calificarea profesională Tehnician în activități economice, din învățământul preuniversitar de stat și particular. Acesta urmărește stimularea elevilor care au interes în domeniul tehnico-aplicativ pentru o educație financiar-contabilă de calitate, pentru o profesie capabilă să răspundă noilor provocări ale pieței muncii și erei digitale.

“Doresc să aduc mulțumiri pentru Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, filiala Mureș, care au venit spre noi cu propunerea unei colaborări pentru organizarea acestui Concurs de cultură și educație financiar-contabilă, aflat la prima ediție. Mă bucur pentru această colaborare. Reprezintă o oportunitate pentru elevii care studiază la filieră tehnologică, profil Servicii, calificarea profesională Tehnician în activități economice pentru a ști/a cunoaște mai bine domeniul pentru care vă pregătiți. De asemenea, prin intermediul CECCAR se pot încheia și parteneriate pentru realizarea stagiilor de practică la agenții economici. Nu vor mai fi nici emoții atunci când se vor desfășura concursuri cu aplicații practice. Meseria pe care v-ați ales-o, tehnician în activități economice, este o meserie care vă pregătește pentru viitori contabili. Avem nevoie de toate activitățile acestea economice nu doar în firme, ci și în gestionarea vieții, în general. Nu este o meserie ușoară, fiind supusă unor schimbări permanente din punct de vedere legislativ, pentru care este necesar să învățați pe tot parcursul vieții. Sper că nu vă sperie perspectiva aceasta”, spunea prof. TURC Anca, inspector școlar pentru învățământ profesional și tehnic în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Mureș.

“Pentru mine a fost o provocare pentru a putea desfășura prima ediție a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă. M-am bucurat că am văzut că sunt interesați să participe elevi și instituții de învățământ. Vreau să vă felicit și la anul să vină și mai mulți colegi. Să sperăm că în viitor, metodologia va permite și participarea elevilor din clasele a XII-a. Felicit și CECCAR Mureș pentru implicare! Am avut o colaborare foarte bună”, preciza prof. COZMA Ionuț, director la Liceul Tehnologic “Electromureș” din Târgu Mureș.

“Deschiderea dumneavoastră e importantă. Noi vedem în dumneavoastră pepiniera din care ne vom recruta și se vor recruta viitorii experți contabili și contabili autorizați. Din experiența proprie, ca și absolvent al unei facultăți de Științe Economice, se pot face mai multe, nu strict să înregistrăm pe calculator și să mergem pe problema strict de contabilitate. În viitor, cum suntem în era informatizării și digitalizării, avem și lumea are nevoie de experți contabili care să fie bine pregătiți ca analiști, care să poată da soluții agenților economici”, susținea Dănilă BUCULEU, membru al Consiliului Superior CECCAR, moderatorul festivității de premiere.

Premii pentru elevii mureșeni

Competiția, desfășurată la nivel județean și național, se adresează elevilor din clasa a XI-a cu specializare economică din învățământul preuniversitar de stat și particular.

Zilele trecute, la sediul CECCAR Mureș, au fost premiați elevii pentru rezultatele obținute. Astfel, locul I a revenit elevei MORAR I. IOANA-PETRUȚA de la Colegiul Economic “Transilvania”, Târgu Mureș, pregătită de prof. CHIRTEȘ CODRUȚA; locul II - CSEREPES J. GYÖRGY CSABA și DALI I. LÁSZLÓ TAMÁS; locul III - FEHÉR I. DÁVID, de la Liceul Tehnologic “Electromureș”, Târgu Mureș, pregătiți de cadrele didactice FEJES REKA, OSVÁTH ILDIKÓ, ÁGNES SAMAJ IMOLA; Mențiune I - DIMA C.I. RAFAELA, Liceul Tehnologic “Ioan Bojor”, Reghin, pregătită de prof. TÂRNĂVEANU CLAUDIA; Mențiune II - CHIRILA M.V. TATIANA ANTONIA, Liceul Tehnologic nr.1 Sighișoara, pregătită de prof. POP AURELIA. În parteneriat cu liceele de profil, CECCAR și-a asumat rolul de promotor al educației financiar-contabile în rândul noilor generații. CECCAR - președinte conf. univ. dr. Lucian SAVU, a premiat performanța, oferind stimulente financiare elevilor câștigători. De asemenea, toți participanții au fost recompensați cu Certificate de participare și un cadou acordat din partea Consiliului Județean Mureș. Diplome au primit și cadrele didactice care au contribuit la buna desfășurare a competiției.

La etapa națională a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ce se va organiza în 17 iunie, la Colegiul Economic “Virgil Madgearu” din București, vor participa primii trei elevi calificați la faza județeană a competiției. Finanțarea este asigurată de Ministerul Educației, iar organizarea aparține Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) și Colegiul Economic “Virgil Madgearu” din București

Le dorim mult succes!

Letiția Bota

Lasă un comentariu