Proiect: Servicii de îngrijire la domiciliu pentru vârstnici

Distribuie pe:

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a lansat în dezbatere publică ghidul solicitantului “Comunități de seniori - sprijin pentru persoane vârstnice vulnerabile afectate de probleme locative” al Programului Incluziune și Demnitate Socială (PIDS) 2021-2027, care dispune de o finanțare totală de 80 milioane euro.

Prin PIDS, se propun măsuri care sprijină aplicarea strategiilor naționale și locale care contribuie în mod direct la susținerea procesului de reducere a fenomenului sărăciei și la susținerea grupurilor vulnerabile în vederea depășirii situației de excludere socială.

PIDS asigură finanțare pentru construcția de locuințe sociale noi, reabilitarea de locuințe sociale individuale adaptate pentru persoanele vârstnice afectate de probleme locative, reabilitarea și adaptarea ambientului în locuințele personale (individuale) ale persoanelor vârstnice vulnerabile, modernizarea sau reabilitarea centrelor de zi.

Totodată, va fi finanțată furnizarea de servicii de îngrijire la domiciliu, de tipul igienă corporală, îmbrăcare și dezbrăcare, hrănire și hidratare, transfer și mobilizare, deplasare în interior, comunicare, preparare hrană, cumpărături, menaj și spălătorie, facilitare deplasare în afara casei și însoțire, administrarea și gestionarea bunurilor, acompaniere și socializare, precum și servicii complementare acordate integrat (îngrijire medicală, reabilitare, recuperare, terapie ocupațională, psihoterapie, psihopedagogie, consiliere socială, juridică și de informare.

În centrele de zi se vor asigura servicii de asistență și recuperare, de îngrijire personală, integrat cu serviciile complementare de recuperare și reabilitare funcțională (terapii de recuperare sau reabilitare funcțională), activități terapeutice și ocupaționale, precum și consiliere psihologică, linie telefonică de urgență, asistență și suport pentru familia persoanei vârstnice, suport pentru realizarea activităților administrative și gestiunea bunurilor.

Pot depune proiecte furnizorii de servicii sociale publici și privați, autorizați și acreditați, în parteneriat cu autoritățile publice locale.

*

MIPE precizează că ghidul solicitantului “Comunități de seniori - sprijin pentru persoane vârstnice vulnerabile afectate de probleme locative” se află în consultare publică până la data de 26 mai 2023, iar cererile de finanțare vor putea fi depuse în perioada 11 iunie - 10 august 2023, exclusiv prin intermediul aplicației MySMIS2021/SMIS2021. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu