Pogăceaua, spre dezvoltare cu viteză maximă

Distribuie pe:

Unul dintre primarii tineri din județul nostru, aflat la primul său mandat, este Cristian Ștefan din Pogăceaua. I-am solicitat acestuia câteva informații despre proiectele pe care a reușit să le realizeze în cei aproape doi ani și jumătate de la preluarea mandatului. De la bun început, Cristian Ștefan a recunoscut că a avut un sprijin puternic din partea celorlalți primari din partidul din care face parte (PSD), dar și a liderilor formațiunii, parlamentari, consilieri și alții. “Încă de la început am beneficiat de ajutor. Am colegi primari aflați la al cincelea sau al șaselea mandat. Primari cu experiență care mi-au dat sfaturi bune și au făcut ca timpul de adaptare de care are nevoie orice primar aflat la primul mandat să fie mai scurt. De la sfaturi privind mecanismele administrației locale, conlucrarea cu consiliul local, sfaturi juridice sau privind relațiile cu alte instituții și până la sfaturi privind accesarea fondurilor pentru diferite proiecte, am beneficiat de toate”, spune tânărul primar.

În cei doi ani și jumătate de mandat, Cristian Ștefan a reușit să aducă în Pogăceaua o serie de finanțări pentru proiecte de infrastructură, care vor schimba fața comunei.

Este vorba despre 1,8 milioane de lei atrași prin PNRR pentru reabilitarea termică a blocurilor din Pogăceaua (16 apartamente), proiect aflat în faza de proiectare. Tot prin PNRR, primăria a atras 1,8 milioane de lei pentru reabilitarea termică a dispensarului uman și a Căminului cultural, ambele investiții aflându-se în faza de proiectare. Prin PNRR se vor derula și alte proiecte cum ar fi: montarea de bănci inteligente și realizarea unei fântâni arteziene (50.000 de euro, proiecte, aflate în stadiul de lucutare), dotarea școlii cu mobilier, table inteligente, realizarea cabinetelor de fizică și biologie, proiect în valoare 600.000 de lei, care așteaptă semnarea cererii de finanțare.

Prin Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”, comuna Pogăceaua va beneficia de o investiție majoră de asfaltare a străzilor pe o lungime totală de 6,5 kilometri. Proiectul, în valoare de 6,8 milioane de lei, se află în faza de licitare.

În anul 2021 au început lucrările de modernizare a Căminului Cultural din satul Văleni, lucrare finanțată cu 1 milion de lei prin AFIR.

Primarul Cristian Ștefan ne-a precizat și care sunt investițiile realizate din bugetul local. Aici amintim construirea unei capele mortuare în satul Văleni, în valoare de 250.000 de lei, proiect care se află în stadiul de proiectare. Anul trecut a fost inaugurată capela mortuară din satul Pogăceaua. De asemenea, din banii comunei, a fost realizat un teren sintetic de minifotbal, dat în folosință în 2022, a cărui valoare a fost de 210.000 de lei. Anul acesta a fost inaugurat stadionul, care beneficiază de tribune și vestiare moderne, lucrare care a costat bugetul comunei 150.000 de lei. Tot din fonduri proprii, comuna Pogăceaua a achiziționat, cu 36.000 de lei, o remorcă pentru tractor, necesară intervențiilor la diferite lucrări. Tot la capitolul utilaje, primăria a achiziționat un utilaj de măturat și spălat trotuarele și străzile, în valoare de 15.000 de lei.

Pentru viitor, tânărul primar Cristian Ștefan își propune construirea unei piețe agro-alimentare, din bani de la bugetul local, și atragerea de fonduri pentru construirea unei săli de sport. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu