Doctor roman, îngropat cu instrumentar medical de înaltă calitate, descoperit în Ungaria

Distribuie pe:

Arheologii din Ungaria au descoperit o colecție de instrumente medicale veche de 2.000 de ani, inclusiv forceps și bisturie de înaltă calitate, despre care se crede că au aparținut unui medic din Imperiul Roman care călătorise dincolo de granițele Imperiului pentru a trata pacienți.

Trusa de instrumente medicale, datând din secolul I d.Hr., este o descoperire rară, potrivit specialiștilor de la Universitatea Eötvös Loránd (ELTE) din Budapesta. Descoperiri similare au fost făcute doar în orașul roman, Pompei.

“Este de-a dreptul surprinzător faptul că un medic echipat cu instrumente atât de performante a vizitat zone pe care romanii le considerau ținuturi «barbare» - termen folosit pentru regiunile situate dincolo de granițele Imperiului Roman. Se presupune că medicul, probabil instruit într-unul dintre centrele imperiale, ar fi călătorit în această zonă pentru a salva pe cineva”, se arată în comunicatul ELTE.

Mormântul din epoca romană se află în apropierea orașului Jászberény, în regiunea Jászság din centrul Ungariei, la aproximativ 55 de kilometri est de Budapesta.

Levente Samu, arheolog la ELTE și membru al echipei care a efectuat săpăturile arheologice, a declarat că instrumentele au fost găsite în două cufere de lemn, la picioarele mormântului; acestea includ clești, ace, pense și bisturie de cea mai bună calitate, potrivite pentru proceduri chirurgicale.

Ele sunt realizate dintr-un aliaj de cupru decorat cu argint și au lame de oțel detașabile. Arheologii au găsit o piatră de șlefuit care a fost folosită pentru a ascuți lamele și, eventual, pentru a amesteca plante medicinale.

De asemenea, arheologii au recuperat chiar scheletul aproape intact al “medicului”, care arăta că acesta era un bărbat în vârstă de aproximativ 50 sau 60 de ani când a murit, dar care nu suferise nicio boală sau traumă evidentă.

Nu este clar de ce bărbatul a călătorit în regiunea care, în secolul I d.Hr., a fost condusă de sarmații din tribul Iazyges și a acționat ca stat-tampon între teritoriile romane și dacii, mai la nord.

Zona a fost pe deplin romanizată după războiul marcoman (166-188 d.Hr) dintre Roma și mai multe triburi, inclusiv germanii marcomani și sarmați. Roma a câștigat războiul, iar regiunea a devenit o frontieră a Imperiului până în secolul al cincilea, când a căzut în mâna hunilor (sursa - livescience.com/archaeology/romans/1st-century-burial-holds-roman-doctor-buried-with -medical-tools-including-top-quality-scalpels)

Traducere de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu