Când alergiile pun viața în pericol

Distribuie pe:

Există situații în care o banală pastilă contra durerilor de cap te poate trimite la urgență. Este vorba despre acele cazuri, deloc rare, de alergii la medicamente. Extrem de imprevizibile, alergiile la medicamente își pot face simțită prezența în momente critice ale vieții: după un accident, la administrarea tratamentelor de prim-ajutor, sau înaintea unei operații, în urma injectării. Este posibil ca reacțiile alergice să apară la prima administrare a unui tratament, la fel cum se poate întâmpla să se manifeste după mai multe utilizări ale medicamentului. Tot atât de neașteptat este și tipul reacției - printr-o simplă erupție pe piele sau prin pierderea cunoștinței.

Se pot confunda cu efectele secundare

În cazul medicamentelor, precauțiile sunt mai mari dacă persoana a mai avut reacții alergice în trecut. Există însă și unii factori de risc identificabili pentru dezvoltarea unui anumit tip de reacție alergică și în astfel de situații evaluarea alergologică poate duce la stabilirea unor măsuri de prevenție sau unor tratamente care să reducă posibilitatea dezvoltării unui răspuns alergic. Dacă ne referim strict la alergiile la medicamente și la substanțele utilizate în terapiile medicinale, acestea sunt de obicei complicate, pentru că pot fi confundate cu o simplă reacție adversă la tratament sau este greu de identificat agentul declanșator, pentru că persoanei i s-au administrat simultan mai multe substanțe. Așa s-a întâmplat în cazul unui pacient care, în timpul unei intervenții stomatologice care necesita anestezie, și-a pierdut cunoștința. “«Mi-e rău, mi-e rău», îi spuneam medicului. Iar el îmi zicea să mă liniștesc și că mă simțeam așa probabil pentru că mi-era teamă de intervenție. Până când n-am mai fost conștientă. Am dedus că este posibil să fiu alergică la anestezic, așa că am mers și m-am testat”.

Pot fi depistate alte afecțiuni

Uneori, când nu poate fi depistată cu exactitate substanța care declanșează alergiile, medicul recomandă analize amănunțite. Astfel, plecând de la diagnosticarea unei alergii, se poate depista o boală mai gravă, care nu se manifesta. Așa s-a întâmplat în cazul lui M.P., care, pe lângă o alergie la aspirină și un astm alergic, a descoperit, în urma analizelor, că suferă de hepatita C și așteaptă acum să înceapă tratamentul cu interferon.

(Sursa: Revista Sănătate)

Lasă un comentariu