Beneficiile consumului de pește - Ce motive ai să-l aduci în alimentație?

Distribuie pe:

Obișnuim să mâncăm de toate... mai mult sau mai puțin corect, echilibrat, sănătos. Însă dacă e un aliment care te bucură din toate perspectivele, acela e peștele. Pentru că oferă o mare bogăție nutritivă:

* Săruri minerale (zinc, fosfor, seleniu, calciu etc.);

* Vitamine (A, unele dintre B-uri, D, E);

* Grăsimi “bune” (omega 3);

* Proteine de calitate (circa 15 - 20 %).

Așadar, iată câteva motive să-l introduci în alimentație și chiar să-l comanzi la restaurant de câte ori ai ocazia:

1: Protecție cardiovasculară

Multe dintre beneficiile consumului de pește se leagă cumva de grăsimile “bune” de tipul omega 3. Acestea acoperă funcții importante, ce garantează sănătatea organismului:

* Controlarea colesterolului “rău”;

* Diminuarea valorilor trigliceridelor;

* Favorizarea colesterolului “bun”;

* Menținerea presiunii sanguine între limite normale;

* Păstrarea elasticității arterelor;

* Reducerea riscurilor de formare a trombilor etc.

Per total, o dietă unde peștele e la loc de cinste, ține la distanță o mulțime de afecțiuni cardiovasculare, precum infarct, ictus, hipertensiune și diverse probleme aferente fumatului.

2: Întărirea aparatului osos

Susține densitatea osoasă, limitând riscurile de fracturi și osteoporoză. De menționat ca diminuarea densității osoase (“rarefierea” oaselor) e un factor găsit vinovat de osteoporoza la vârsta a treia.

Pe de altă parte, poate fi un excelent substitut al produselor lactate în cazurile când există o intoleranță la lactoză.

3: Stimulare imunitară

De aspectele pozitive nu este scutit nici sistemul imunitar, la toate grupele de vârstă, cu precădere în primii ani de viață. Introdus în regimul alimentar cu regularitate, desfășoară o acțiune imunostimulantă, ajutând la prevenirea unor maladii și alergii.

Este hrănitor la fel ca și carnea, însă mai ușor de metabolizat, timpul fiind de circa 2 ore, cam pe jumătate decât în cazul proteinelor din carne.

4: Protecția sistemului nervos

Bine pregătit, poate fi un aliment recomandat în perioada de sarcină, beneficiile sale fiind vizibile în

primul rând asupra sistemului nervos al copilului. Continuarea consumului și în perioada copilăriei vine la pachet cu beneficii în cadrul dezvoltării cerebrale.

Încă o dată, responsabilitatea o poartă acizii grași omega 3, compuși ce facilitează:

Conexiunile între celulele cerebrale;

Transportul impulsurilor nervoase.

Beneficiile consumului de pește la copii se explică însă și prin prezența fosforului. Este vorba despre un mineral considerat și dovedit indispensabil în procesul de dezvoltare cognitivă a fătului.

5: Aport caloric scăzut

În ciuda prezenței acizilor grași omega 3 și 6, peștele este un aliment ce furnizează puține calorii pe 100 de grame. Este o caracteristică ce-l recomandă celor preocupați să-și mențină silueta sau să slăbească.

Acest tip de grăsimi își pun amprenta favorabil:

Asupra grăsimilor “rele” (le transformă în grăsimi “bune”) și celulelor adipoase;

Prin stimularea metabolismului, accelerând consumul caloric.

Pe de altă parte, are și o excelentă putere să potolească foamea. Însă pentru a nu-i distruge potențialul contează modul în care este gătit (preferabil pe grătar, în baie de abur, la cuptor, fierbere). Astfel, i se păstrează aportul energetic redus.

Așa că... Ce mai aștepți să-ți faci plinul de nutrienți și să-ți mulțumești palatul cu rețete savuroase pe bază de pește?

Lasă un comentariu