Casa de Comerț Unirea va achiziționa un abator și o fabrică de procesare a legumelor

Distribuie pe:

Societatea Națională “Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea” SA intenționează să investească pe termen mediu și lung în jur de 10 milioane de euro pentru achiziționarea unui abator de sacrificare a animalelor, a unei fabrici de procesare legume, dar și pentru un magazin concept al Casei Unirea.

“Dorim să trecem și pe partea de investiții, iar în acest sens intenționăm să achiziționăm un abator pentru sacrificarea animalelor. Este multă cerere la export și de ce să dăm animalele în viu și să nu le sacrificăm? În ultima perioadă mai mulți miniștri ai Agriculturii au fost interesați de produsele românești, iar ultimele două vizite de la Ministerul Agriculturii au fost ale miniștrilor din Iordania și Maroc. Într-adevăr, există un interes foarte mare pentru animalele vii, dar și pentru carne și de aceea este păcat să dăm animalele în viu când putem să le dăm sacrificate, respectiv cu valoare adăugată mai mare. În plus, am putea valorifica și lâna, având în vedere că s-a semnat un contract de finanțare pentru construcția celei mai mari fabrici de lână din Europa, la Vitomirești în județul Olt. De asemenea, intenționăm să cumpărăm și o făbricuță de procesare pentru legumele de calitatea a II-a și a III-a și, nu în ultimul rând, lucrăm deja la un magazin concept al Casei Unirea. Acestea sunt planurile pe care ni le propunem pe zona de investiții pe termen mediu și lung”, a declarat pentru AGERPRES directorul general al societății, Mariana Cotoi.

Aceasta a precizat că suma preconizată pentru aceste investiții nu va depăși 10 milioane de euro și va fi alocată din veniturile proprii, dar nu exclude posibilitatea de a atrage și fonduri europene.

Casa Unirea a încheiat anul 2022 cu un profit brut de 2,133 milioane de lei, iar pentru 2023, potrivit Ordinului privind bugetul de venituri și cheltuieli publicat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), acesta este estimat la 717.000 lei.

Casa Unirea mizează pe venituri de 19,14 milioane de lei în 2023, cu 413% mai mult față de anul trecut, când a raportat 4,631 milioane de lei.

În ceea ce privește proiectul de achiziții legume și fructe de la producătorii agricoli înscriși în cooperative în vederea livrării producției către marile lanțuri de magazine, Mariana Cotoi a menționat că societatea a avut o întâlnire la MADR cu reprezentanții a opt cooperative din cinci județe, respectiv din Olt, Dolj, Teleorman, Vâlcea și Galați, dar vor urma întâlniri și cu celelalte cooperative din alte zone ale țării.

Până în prezent, Casa de Comerț Agroalimentar Unirea a semnat contracte de livrare cu aproape toți marii retaileri prezenți pe piața românească, mai puțin cu Auchan, Mega Image și Lidl, iar din partea a doua a anului vor începe livrările și pe platformele Bringo și e-Mag.

Casa Unirea a livrat anul trecut peste 200 de tone de legume și fructe proaspete în rețelele mari retaileri din România și peste 20.000 de conserve până la finele anului trecut, deși activitatea societății a fost reluată abia în octombrie 2022.

Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea SA este o societate națională înființată în 2018, în primul mandat al ministrului Agriculturii, Petre Daea, cu scopul de a valorifica producția agricolă națională. Obiectivul acesteia era de a deschide un lanț de 60 de magazine cu produse românești provenite de la mici producători. Doar două magazine au fost deschise, unul în București și altul în Sibiu, până când proiectul a fost sistat, respectiv în noiembrie 2019, în mandatul ministrului Adrian Oros.

Lasă un comentariu