Peste 250 de militari din Batalioanele 49, 72 și 202 Apărare CBRN din țară au participat, luni, la Sighișoara, la aniversarea centenarului armei Apărare Chimică, Biologică, Radiologică și Nucleară (CBRN) din România, una dintre componentele de bază ale protecției forțelor Armatei României

Distribuie pe:

Ceremonialul militar a fost organizat de Unitatea Militară 01752 Sighișoara, Batalionul 72 Apărare CBRN “Negru Vodă”, condus de lt col. Claudiu Margin, și a constat într-o expoziție de tehnică și echipamente militare, în Piața Octavian Goga, și o paradă militară la Monumentul Latinității de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918.

La aniversarea împlinirii a 100 de ani a acestei arme în România, drapelele de luptă ale Batalioanelor 49, 72, 202 Apărare CBRN au fost decorate cu Emblema de Onoare a Armatei României.

“La împlinirea unui centenar de existență a armei care astăzi poartă numele de apărare chimică, biologică, radiologică și nucleară, îmi face o deosebită onoare să aduc salutul Statului Major al Apărării colegilor din această componentă vitală de protecție a forței din Armata României. Vreau să amintesc că festivitatea de la Sighișoara are loc într-un moment de mare însemnătate istorică. Dragi colegi, vă rog să scrieți în registrele istorice ale unităților dumneavoastră că marcarea centenarului armei apărare CBRN s-a făcut în zilele de evocare a centenarului Ostașului Necunoscut Român. La Sighișoara, drapelele de luptă ale Batalioanelor 49, 72, 202 Apărare CBRN au fost decorate cu Emblema de Onoare a Armatei României. În cronologia oricărei unități, decorarea drapelului de luptă reprezintă un moment emoționant, plin de semnificații, pentru că la Sighișoara sunt prezente detașamente ale unităților reprezentative ale acestei arme. Putem spune că, simbolic, la centenarul ei, Apărarea CBRN a fost decorată cu Emblema de Onoare a Armatei României”, a declarat locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Gheorghiță Vlad.

El a arătat, în cadrul ceremoniei de la Sighișoara, că decorarea drapelelor de luptă reprezintă satisfacția misiunilor îndeplinite, dar este și, în același timp, un punct de trecere către obiective mai ambițioase.

“Am analizat istoricul celor trei unități prezente astăzi, aici. Sunt batalioane cu misiuni similare, cu mare experiență profesională în forțele terestre, dar cu activități complementare pe linia sarcinilor care le revin, precum și a evoluției structurale. Batalionul 49 apărare CBRN Argeș pune la dispoziția NATO, de aproape două decenii, o subunitate dislocabilă de decontaminare în cadrul unui batalion de apărare CBRN multinațional. De asemenea, și-a adăugat în portofoliu participarea la grupul tactic de luptă HELBROC al Uniunii Europene. Sunt admirabile devotamentul și determinarea militarilor acestui batalion pentru acțiunile duse în sprijinul populației civile pe timpul pandemiei COVID-19”, a subliniat generalul, citat de Agerpres.

De asemenea, a arătat locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, Batalionul 72 Apărare CBRN “Negru Vodă” Sighișoara a asigurat specialiști pe timpul executării misiunilor internaționale ale Armatei Românie în teatrele de operații din Afganistan și Iraq și are una dintre cele mai trainice colaborări cu omologii lor americani, în cadrul programului de parteneriat statal al Armatei României cu garda națională a statului american Alabama, care funcționează de trei decenii.

“Militarii unității rămân o prezență constantă la marile evenimente de instruire naționale și internaționale. Le mulțumim militarilor acestei unități pentru organizarea acestui important eveniment din istoria armei “, a subliniat general-locotenent Gheorghiță Vlad.

Generalul a mai spus că Batalionul 202 apărare CBRN “General Gheorghe Teleman” (Intervenție la Dezastre) a participat constant, în special cu un detașament de cerce-tare CBRN, la exercițiile în context întrunit și multinațional.

“Au fost prezenți la constituirea spitalelor militare de campanie care au desfășurat acțiuni umanitare în Arabia Saudită, Somalia și Angola. Și militarii acestei unități au avut o conduită ireproșabilă pe timpul cât au luat parte la acțiunile de limitare a efectelor SARS-CoV-2. Confirmarea excelentei pregătiri este dată de exemplul rezultatelor foarte bune obținute de detașamentul consistent al unității, care a participat foarte recent la exercițiul din Polonia. După cum se vede, acțiunile de sprijin pe linia apărării CBRN s-au dovedit esențiale, atât în privința pregătirii și executării misiunilor, cât și în sprijinul populației”, a precizat locțiitorul șefului Statului Major al Apărării.

La eveniment au participat și reprezentanți din Garda Națională a Statului Alabama, omologi ai Batalionului 72 Apărare CBRN “Negru Vodă” Sighișoara.

Lasă un comentariu