Agresorii domestici au interdicție să încaseze alocația copiilor

Distribuie pe:

Din 13 mai 2023, agresorii din cazurile de violență domestică nu vor mai putea încasa alocația de stat pentru copii, banii urmând să fie încasați doar de părintele căruia i-au fost încredințați, pentru creștere și educare, copiii și pe numele căruia s-a emis ordin de protecție.

Măsura este prevăzută în Legea nr. 114/2023, publicată în Monitorul Oficial nr. 402, din 10 mai a.c., prin care a fost modificată Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, astfel încât să se interzică agresorului să încaseze alocația pentru copii și să se lămurească situațiile în care, atunci când vine vorba despre violență între soți, apar neînțelegeri între aceștia cu privire la încasarea acestor bani.

Astfel, la emiterea ordinului de protecție, instanța va putea să dispună, printre altele, și interdicția pentru agresor de a încasa alocația de stat pentru copii și încuviințarea încasării acesteia de către părintele (persoana) căruia i s-a încredințat copilul spre creștere și educare sau la care s-a stabilit reședința acestuia.

Interdicția trebuie comunicată de îndată agenției județene pentru plăți și inspecție socială, astfel încât să se poată aplica cât mai repede, iar agresorul să nu mai poată ridica banii.

Alocația va fi încasată de părintele beneficiar al măsurii de protecție pe durata valabilității ordinului de protecție și atât timp cât i-a fost încredințat copilul sau în situația în care copilul are stabilită reședința la acesta.

În plus, se reglementează situațiile în care apar neînțelegeri între părinți cu privire la plata alocației, Legea 217/2003 stabilind că “alocația de stat pentru copii se plătește unuia dintre părinți pe baza acordului acestora sau a convenției autentificate de notar public cu ocazia divorțului ori, în caz de neînțelegere, pe baza hotărârii judecătorești sau a ordinului de protecție emis de instanța judecătorească, părintelui (persoanei) căruia i s-a încredințat copilul spre creștere și educare sau la care s-a stabilit reședința copilului”.

Reamintim că, potrivit legislației în domeniu, persoana a cărei viață, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violență din partea unui membru al familiei poate solicita instanței, pentru a înlătura starea de pericol, emiterea unui ordin de protecție.

Prin acest document, se pot stabili mai multe măsuri (obligații sau interdicții) provizorii, cum ar fi evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, interzicerea oricărui contact cu victima, cazarea victimei, cu acordul acesteia, și, după caz, a copiilor, într-un centru de asistență, sau obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu