Crește presiunea! Protest spontan al angajaților din finanțele publice la Târgu Mureș

Distribuie pe:

Azi, în jurul orei 11.00 câteva zeci de angajați ai Administrației Județene a Finanțelor Publice Mureș au ieșit în fața sediului instituției pentru a prostesta. Este vorba despre un protest spontan care nu a fost organizat de sindicatul din instituție. Acesta survine după ce joi, 10 august, în mai multe locuri din țară au avut loc astfel de proteste.

Teodora Negrea, liderul Sindicatului Național Finanțe Publice SindFISC, prezentă la protest, a declarat pentru “Cuvântul liber”: “Avem aici (în fața clădirii ANAF din Târgu Mureș – n.r.)un protest spontan al angajaților din finanțe care nu este organizat de sindicat. Cu ocazia întâlnirilor pe care le-am avut la nivelul Ministerului Fianțelor precum și prin comunicate de presă și adrese am transmis faptul că sunt tensiuni în rândul angajaților și că este posibil să izbucenască astfel de conflicte în rândul lor. Sindicatul a mai avut protest eîn luna mai a acestui an și întreprindem demersurile legale pentru a organiza și alte forme de protest”.

Protestul a durat circa o oră, timp în care activitatea instituției a continuat. Contactat telefonic, șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice Mureș, Claudiu Laszlo, ne-a declarat că activitatea instituției se desfășoară în continuare, în ciuda protestului.

Într-un comunicat de presă dat publicității cu o zi înainte de acest protest spontan, în 10 august, de SindFISC, intitulat “Statul finanțistului este prioritate strategică!”, se arăta că “manifestările ad-hoc de astăzi, 10 august 2023, ale finantistilor, sunt pe cât se poate de îndreptățite”.

“Nicio țară nu parte fi guvernată în interesul oamenilor fără respectul și legislația potrivită pentru cei responsabil de bugetul național. În nenumărate rânduri SindFISC a atenționat guvernul asupra legiferării statutului finanțistului, esențial pentru funcționarea mecanismelor bugetare. Lipsa acestuia și lipsa de interes a guvernanților, care ne privesc doar ca niște executanți, adâncesc și mai mult  obiectivul de a avea un stat modern, capabil să colecteze corect, un stat în care finanțistul este respectat la fel ca și contributorul. Încadrarea finanțiștilor într-un sistem de creștere profesională, stimulativ și anticipativ este soluția ca bugetul acestei țări, care provine din munca și talentul milioanelor de români, să poate fi folosit pentru dezvoltarea națională. Onorabili guvernanți, înainte de a avea fantezii sinistre atât cu sistemul bugetar cât și cu contribuabilii, ar fi bine să prezentați un plan clar de redefinire a contractului social în care finanțistul să își poată previziona cariera, să poată fi respectat și remunerat corect. Cu aceleași măsuri haotice sistemul va colapsa”, se arăta în documentul citat.

În urma întâlnirii din 10 august, cu reprezentanții angajaților din finanțe, ministrul de resort, Marcel Boloș a transmis că “am convenit că vom face demersurile pentru a avea un statut al finanțistului, pentru asigurarea recunoașterii importanței activității desfășurate de angajații sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor. O altă urgență o reprezintă demersurile pentru aplicarea nedescriminatorie a principiilor de salarizare. Vreau să avem cu celeritate draftul de act normativ pentru egalizarea salarizării la nivelul funcțiilor echivalente din aparatul central al MF și al tuturor instituțiilor subordonate”.

“Angajații din această instituție joacă un rol fundamental pentru dezvoltarea economică a țării și sunt primul care le va recunoaște valoarea ori de câte ori am ocazia. Ei vor juca un rol vital în dezvoltarea economiei și aplicarea măsurilor necesare acestui scop. Tocmai de aceea trebuie să fie răsplătiți pe măsura importanței activității lor”, a mai declarat ministrul. D.B.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu