Încep lucrările de reabilitare a trei porțiuni din zidul Cetății Sighișoara

Distribuie pe:

Primarul din Sighișoara, Iulian Sîrbu, a anunțat, luni, că a dat ordinul de începere a lucrărilor de restaurare a trei porțiuni din zidul Cetății Medivale, tronsoanele 12, 16 și 22, pentru care s-a reușit accesarea unei finanțări prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în valoare de 2,1 milioane euro fără TVA.

“Am semnat ordinul de începere a lucrărilor, pentru data de 22 mai, pentru cele trei tronsoane de zid, în baza unei finanțări obținute prin PNRR. Practic vom reface complet toate aceste trei tronsoane. Discutăm de unul dintre aceste tronsoane, căzut în anii '90, iar de atunci nu au mai fost făcute deloc intervenții în acea zonă. Este pentru prima dată când se accesează, în acest mandat, fonduri europene pentru cetate. Până acum, anumite lucrări au fost făcute din credite sau din bugetul local. Tronsonul șapte, anul trecut, așa cum bine știți, l-am reparat cu tot ce înseamnă alei, trotuare, din bugetul local. Anul acesta intervenim, tot din bugetul local, la acoperișul Turnului cu Ceas, iar din aceste fonduri europene, cele trei tronsoane de zid”, a spus Iulian Sârbu.

El a adăugat că administrația locală va depune cereri de finanțare și pentru restul tronsoanelor de zid.

“Nu găsim, din păcate, finanțări europene pe acest exercițiu decât pentru ceea ce am accesat deja, dar așteptăm să vedem noi axe. Vom depune din nou cereri de finanțare și pentru celelalte tronsoane de zid, pentru că îmi doresc ca întreaga Cetate să fie, la final, privită ca un întreg. Sunt și anumite zone unde zidul riscă să cadă. Practic, noi trebuie să legăm și tronsoanele care stau în picioare de cele asupra cărora am intervenit. Cumva va trebui să creăm deja baza, astfel încât pe următoarele finanțări, indiferent de unde vor veni acestea, să putem lega zidurile, fiindcă atunci munca va fi mult mai ușoară și costurile mai scăzute”, a declarat presei primarul din Sighișoara.

Edilul a precizat că, dacă vremea va permite, își dorește ca restaurarea celor trei porțiuni de zid să fie gata până la sfârșitul anului, iar reparațiile la Turnul cu Ceas să fie terminate până la sfârșitul lunii, dacă nu apar situații neprevăzute.

În proiectul de consolidare și restaurare a zidului Cetății Medievale Sighișoara, fiecare tronson prezintă un anumit specific: Tronsonul 12 este parțial integrat în construcții; Tronsonul 16 - zid îngroșat în partea inferioară, atât din necesități de apărare, cât și de consolidare a drumului de strajă, zidul de incintă este conservat pe toată înălțimea sa, excepție făcând o porțiune de circa 24 de metri care s-a prăbușit în 1990, în zona porții Cimitirului Evanghelic din Deal; Tronsonul 22 este o porțiune de zid dublată cu arce de zidărie care susțin structura de lemn a unei galerii acoperite, adică drumul de strajă, fiind prevăzut cu guri de tragere. (AGERPRES)

Lasă un comentariu