Premieră națională în Sighișoara! Concursul național “Meniuri de spitale, medicamente pentru suflet”

Distribuie pe:

Bucătarii din 28 de spitale din România s-au întrecut, la Sighișoara, în cadrul Concursului Național “Meniuri de spitale, medicamente pentru suflet” (11-13 mai) organizat de Spitalul Municipal Sighișoara în colaborare cu Federația Sanitas, un eveniment în premieră în România.

“Evenimentul s-a născut ca idee încă anul trecut, dar nu știam sigur cum putem să îl realizăm. Mă bucur foarte mult că printr-o colaborare cu Federația Sanitas din România am reușit să lansăm invitații și să se răspundă la invitația noastră. Reprezentanții spitalelor se vede că doresc o schimbare spre bine a sistemului sanitar și mai ales a blocurilor alimentare, a meniurilor oferite pacienților. Evenimentul este menit, în primul rând, să schimbe mentalități și cumva să oferim încredere pacienților și angajaților blocurilor alimentare că se poate și putem să îmbunătățim tot timpul și constant serviciile oferite, atât cele medicale, cât și cele nemedicale. A fost o preselecție a spitalelor și în finala de astăzi avem 28 de spitale din toate zonele țării. Concurenții au de prezentat un fel principal și un desert care consideră ei că s-ar putea pregăti în blocurile alimentare, dar trebuie să se încadreze și în valoarea de 22 lei per pacient, pe zi de spitalizare. Meniurile sunt gândite pentru pacienții care nu au nicio limită pentru alimentație”, a declarat managerului Spitalului Sighișoara, dr. Sarolta Tanaszi, citată de Agerpres.

Juriul concursului a fost format din profesor doctor Monica Tarcea, de la Departamentul de Nutriție a Facultății de Medicină a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș, inginer doctor Irina Matran, UMFST Târgu Mureș, chef bucătar Alex Barani și Sorin Gabriel Ungureanu, director general adjunct la Autoritatea Națională de Management a Calității în Sănătate.

“Meniul trebuie să vizeze trei cuvinte cheie pe care le urmărim: cantitate, calitate și varietate. Cantitatea depinde, bineînțeles, de masa oferită. Sunt trei mese principale, le împărțim procentual - micul dejun, prânzul și cina. Alimentele la prânz sunt cele gătite, contează calitatea alimentelor care se pun în farfurie și care țin de siguranța alimentelor. În mod cert asta o să evaluăm prin notele pe care le dăm la evaluarea meniurilor. Va conta și varietatea, pentru că încercăm pe cât posibil să ne centrăm pe starea de sănătate a pacientului, dar și pe satisfacția pacientului. În aceeași măsură, și pe confortul pe care îl are pe cât posibil în timpul mesei, să avem cât mai variat în farfurie, dar și pentru calitatea alimentului, prospețime, modul de gătit să fie cât mai puțin agresiv intervențional, tocmai pentru ca digestia și starea de nutrițională să fie cea adecvată. Suplimentar, vom adăuga partea de estetică și partea inovativă, pentru că nu este ușor la acest preț să ne încadrăm atunci când dorim să și inovăm ceva sau să punem alimente foarte proaspete”, a declarat dr. Monica Tarcea.

 Într-o intervenție online în cadrul concursului, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a transmis: “sunteți un spital mic, dar rezolvați un lucru mare, care ne preocupă. Am fost în Franța să văd cum funcționează o bucătărie de spital în general, iar acolo acestea evită să facă catering pentru că acolo apar lucruri suplimentare ce pot avea impact suplimentar asupra meniului și asupra hranei. Succes și mă bucur pentru astfel de inițiativă. Dacă aveți idei, noi o să distribuim Ghidul acesta de bune practici, iar contribuția dumnoavoastră este importantă”.

Câștigătorii Concursului Național Meniuri de spitale, medicamente pentru suflet”

(sursa Radio Son Sighișoara)

Premiul special acordat de Federația Sanitas: Spitalul Municipal Sighișoara.

Premiul de popularitate: Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca.

Premiile acordate de juriul concursului:

Locul 1: Spitalul de recuperare cardiovasculară

Dr. Benedek Geza, Covasna

Locul 2: Spitalul Orășenesc “Sf. Dimitrie” Târgu Neamț

Locul 3: Spitalul Militar de Urgență “Dr. Aristide Serfioti” Galați

Premiul pentru Cel mai bun plating: Spitalul Universitar de Urgență Elias

Premiul pentru Cea mai bună prezentare a preparatului: Spitalul Județean de Urgență Satu Mare

Premiul pentru Cel mai bun gust: Spitalul Municipal Sighișoara

Premiul pentru Cel mai inovativ meniu propus: Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca.

Spitalul Municipal Sighișoara a obținut din partea juriului concursului premiul pentru “Cel mai bun gust”, iar reprezentanții Blocului Alimentar au fost premiați de către conducerea spitalului pentru activitatea lor.

La rândul său, managerul Spitalului Sighișoara, dr. Tanaszi Sarolta, a fost premiată pentru întreaga dedicare pentru organizarea evenimentului la Sighișoara. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Sursa foto: Agerpres

Lasă un comentariu