Ne-am interesat pentru dumneavoastră - S-a prelungit termenul de depunere a cererilor de plată pentru anul 2023

Distribuie pe:

În cursul săptămânii trecute a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea Guvernului nr.422/10.05.2023 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr.1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat. Astfel, au fost corelate anumite prevederi din Hotărârea Guvernului nr.1571/2022 și Planul strategic PAC 2023 - 2027 și, totodată, a fost aprobată prelungirea termenului de depunere a cererilor de plată pentru intervențiile IACS prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a) -c) din HG nr. 1571/2023, precum și modificările la acestea, până în 31 mai inclusiv, fără penalizări. Termenul s-a prelungit pentru a oferi fermierilor posibilitatea de a se familiariza cu noile intervenții prevăzute în Planul strategic PAC 2023 - 2027, și personalului APIA pentru înregistrarea tuturor solicitanților și a documentelor aferente în sistemul informatic, având în vedere că acesta este primul an de aplicare a noii Politici Agricole Comune.

Cererile de plată pot fi depuse și după data-limită de depunere, până cel târziu la data de 9 iunie inclusiv, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea de plată ar fi fost depusă până la termenul stabilit. Dacă o astfel de întârziere depășește data de 9 iunie, cererea de ajutor sau de plată este considerată inadmisibilă, iar beneficiarului nu i se acordă niciun ajutor sau sprijin. Modificările la cererile de plată se depun fără penalități de întârziere până la data de 9 iunie inclusiv. Modificările la cererile de plată pot fi depuse și după data de 9 iunie până cel târziu data de 16 iunie inclusiv, cu o reducere de 1% pe zi lucrătoare a sumelor pentru utilizarea efectivă a parcelelor agricole în cauză, informează APIA.

În județul Mureș au fost depuse 19.000 Cereri de plată pentru anul 2023, reprezentând aproximativ 82%, iar anul trecut au fost înregistrate 23.000 cereri, după cum declara, pentru “Cuvântul liber”, Ovidiu SĂVÂȘCĂ, director executiv APIA Mureș.

Vasile Bota

Lasă un comentariu