Cehia anulează acordurile din epoca sovietică prin care Rusia folosea gratuit terenuri și imobile

Distribuie pe:

În plin război declanșat de Rusia în Ucraina, guvernul ceh a anunțat miercuri că anulează acordurile din epoca sovietică care permiteau Rusiei să folosească gratuit terenurile și proprietățile de pe teritoriul său, transmite AFP.

“Guvernul a anulat acordurile din epoca comunistă pe baza cărora guvernul rus a folosit gratuit zeci de loturi de teren din Republica Cehă”, a declarat ministrul de externe, Jan Lipavsky, pe Twitter. El a adăugat că acest sistem va fi înlocuit cu “acorduri de închiriere, pentru a preveni o îmbogățire nejustificată”, o aluzie la folosirea în scopuri comerciale și nu diplomatice a acestor terenuri.

Agenția de presă cehă CTK a precizat că această decizie vizează 59 de terenuri și imobile, inclusiv clădiri din apropierea ambasadei Rusiei la Praga, dar nu și ambasada în sine. Celelalte proprietăți în cauză se află în orașele Brno și Karlovy Vary, un oraș balnear popular în rândul investitorilor ruși până la declanșarea războiului din Ucraina.

Cehoslovacia comunistă a încheiat aceste acorduri pentru cesiuni gratuite de teren către URSS în anii 1970 și 1980, acorduri care nu s-au schimbat odată cu căderea URSS în 1991 și de care Rusia a continuat să beneficieze.

Relațiile dintre Praga și Moscova s-au deteriorat după ce trupele Moscovei au invadat Ucraina în februarie 2022.

Guvernul ceh a dat undă verde în aprilie unui acord de cooperare în domeniul apărării cu Statele Unite pentru a consolida securitatea Republicii Cehe. Acordul facilitează un posibil sejur al soldaților americani în această țară, notează AFP.

(Agerpres)

Lasă un comentariu